Dinesh verhuisde van Maleisië naar België, omdat homo zijn er strafbaar is voor de wet

Ik liep weg van het perfecte leven om mezelf te kunnen zijn

CC0

 

Er is niets mis met je. Er is veel mis met de wereld waarin je leeft. Ik had maar één doel in het leven. Ik wilde mensen helpen begrijpen dat seksualiteit net zo breed is als de zee. Ik wilde dat mensen begrepen dat hun ethiek niet de wet is. Ik wilde dat ze begrepen dat ik jou ben. Ik wilde dat mensen begrepen dat als ik besluit om seks te hebben of het nu veilig, veiliger of onveilig is, het mijn beslissing is en dat ze geen recht van spreken hebben over mijn vrijen. Wie zijn zij om mij te vertellen wat natuurlijk en wat onnatuurlijk is? Ik wil mezelf zijn en als gelijke worden behandeld.

Mijn naam is Dinesh, een expat die in België woont. Ik verhuisde uit mijn thuisland, Maleisië, omdat homo zijn er strafbaar is voor de wet. Maleisië heeft een verbod op sodomie, net als orale seks, gericht tegen homoseksuele handelingen, met straffen die veriëren tussen boetes, gevangenisstraffen van twintig jaar en lijfstraffen. Een subsectie van het Strafwetboek voorziet ook een extra straf voor openlijk homoseksuele mannen. Het gaat zover dat de regering iedereen die homoseksueel, biseksueel of transseksueel is, verbiedt te werken voor de door de staat gecontroleerde media.

Homo zijn is niet alles wat ik ben, maar het is een groot deel van wie ik ben

Als journalist schreef ik dagelijks voor kranten en had het perfecte leven: een competitief salaris, een prachtig appartement en zelfs mijn eigen chauffeur. Het leven was redelijk goed. Alleen ontbrak er iets. Ik moest mijn ware ik verbergen en verbergen dat ik homo was. Homo zijn is niet alles wat ik ben, maar het is een groot deel van wie ik ben. Ik was daarom bang, wetende dat ik, als ik uit de kast kwam, mogelijk naar de gevangenis zou gaan voor mijn seksuele identiteit. Daardoor voelde ik me gevangen. Het voelde alsof ik niet kon ademen. Maar op een moment kon ik geen masker meer dragen. Ik moest het afdoen. Ik had het perfecte leven, maar moest ervoor vluchten.

Verliefd op en in België

Twee jaar geleden besloot ik om naar België te komen om mijn master te behalen. Het was een eerste stap om te zien of ik in een ander land zou kunnen wonen. Ik kwam aan in Antwerpen en werd verliefd. Op het prachtige land, de mooie vriendelijke mensen, het weer — hoewel ik weet dat veel mensen klagen over het weer in België, ben ik er absoluut dol op — en de taal. Die Vlaamse taal vind ik een van de mooiste talen. Het leven in België was een sprookje, ook al werkte ik hard voor mijn masterdiploma en aan mijn Nederlandse taal. Dat wierp snel vruchten af. Ik ontmoette ook een prachtige man, Pieter, met wie ik nu een samenlevingscontract heb. Ik ben zo verliefd op hem en ik hoop de rest van mijn leven met hem door te brengen.

Mensen rechten geven is geen compromis. Individuen respecteren kost geen geld. En mensen vrijheid geven, vergt geen politieke overeenkomst

Ik wil benadrukken dat ik niet als vluchteling naar België ben gekomen, maar ik sympathiseer met de vluchtelingen die hun huizen moeten ontvluchten door vervolging en geweld. Ik zou graag mensen helpen die een vergelijkbaar verhaal zoals ik hebben, zodat ik hen kan vertellen dat het goed komt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het geen compromis is om mensen hun rechten te geven. Het kost geen geld om individuen te respecteren. Het vergt geen politieke overeenkomst om mensen vrijheid te geven. Er is geen enquête voor nodig om repressie te verwijderen.

Bedankt, België, voor mijn nieuwe thuis. Bedankt dat je zo open, aardig en liefhebbend voor me bent. Je zal altijd mijn thuis zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Over het opbouwen van een nieuw leven in België

    Het leren van een nieuwe taal is één van de eerste, maar ook belangrijkste stappen die anderstalige nieuwkomers in België zetten.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.