Open brief van milieu-organisaties aan Europese leiders

'Europa kan veel meer doen voor het Amazonewoud'

Neil Palmer/CIAT (CC BY-NC-ND 2.0)

Archiefbeeld van het Amazonewoud.

De Europese instellingen kunnen veel meer doen tegen de huidige branden in de het Amazonewoud. Dat zeggen 26 milieu-organisaties, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth, in een brief aan de Europese leiders.

De organisaties pleiten voor strengere wetgeving goed te keuren die garandeert dat producten die in Europa verkocht worden niet afkomstig zijn uit ontbossing of gepaard gaan met mensenrechtenschendingen. Ze doen dat in een brief aan de voorzitters van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad en verschillende staatshoofden.

In de brief beschrijven de ngo’s in detail hoe de Europese lidstaten mee verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis in het Amazonewoud, onder meer door hun grootschalige import van soja en vlees. Van alle soja die in de EU ingevoerd wordt komt een vijfde uit Brazilië, voor rundvlees is dat zelfs 41 procent.

Buitenlandse honger

“We mogen niet vergeten dat de branden in het Amazonewoud aangestoken zijn om meer vlees en soja te produceren en daarmee de honger te stillen van buitenlandse invoerders”, schrijven ze. “Als de tweede grootste handelspartner van Brazilië kan ook de EU niet aan haar verantwoordelijkheid ontsnappen.”

Die belangrijke positie stelt de EU ook in staat om zaken te veranderen, zegt Hannah Mowat van de bossenorganisatie Fern. “Dat kan bijvoorbeeld dankzij nieuwe wetten die bedrijven verplichten om hun toeleveringsketen vrij te maken van schade aan het milieu of schendingen van de mensenrechten.”

Vrijhandelsakkoord

In de brief pleiten de ngo’s er ook voor om de ratificering van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Mercosur onmiddellijk te bevriezen.

“De EU moet gehoor geven aan de oproepen van Frankrijk, Ierland en Luxemburg en de ratificatie formeel uitstellen”, zegt Mowat. “De onderhandelingen moeten opnieuw worden opgestart om sterke en bindende veiligheidsmechanismen in te bouwen, die garanderen dat de wouden beschermd worden en dat de rechten van de inheemse en traditionele gemeenschappen gerespecteerd worden.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.