'Het kan niet dat natuur en burgers prijs betalen omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen'

Nog steeds 800 ton afval in Waddenzee na containerramp

CC0

Ruim acht maanden nadat honderden zeecontainers van containerschip MSC Zoe overboord sloegen, ligt er nog steeds 800.000 kilogram afval in de zee ter hoogte van de Waddeneilanden.

In de nacht van 1 op 2 januari sloegen meer dan driehonderd containers vol materiaal zoals flatscreentelevisies, speelgoed, fleecedenkens, auto-onderdelen en batterijen overboord van vrachtschip de MSC Zoe. De spullen spoelden aan op de stranden van Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog, maar veel zakte ook weg naar de bodem van de zee.

Noordzee beschadigd

Acht maanden na de ramp blijkt de zeebodem ter hoogte van de Waddeneilanden nog steeds bezaaid met afval. Natuurorganisatie Stichting Duik de Noordzee Schoon haalde tijdens een duikexpeditie eerder deze week pannen, reiskoffers, donsjassen, voetbadjes en automateriaal boven.

‘De Noordzeenatuur is in de afgelopen eeuwen al beschadigd en verarmd door vervuiling, sleepnetvisserij, scheepvaart en plastic soep’

“Het kan niet de bedoeling zijn dat natuur en burgers de prijs betalen omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen”, zegt Floris van Hest, directeur van Stichting de Noordzee.

“De Noordzeenatuur is in de afgelopen eeuwen al beschadigd en verarmd door vervuiling, sleepnetvisserij, scheepvaart en plastic soep. In die kwetsbare Noordzee zijn er door de MSC Zoe-ramp ook nog eens grote hoeveelheden plastic en andere niet-natuurlijke materialen in de zee terecht gekomen”, zegt Tom Grijsen, Noordzee-expert bij WWF Nederland.

Verantwoordelijkheid

“Tijdens de voorgaande dertien duikexpedities hebben wij 60.000 kilogram aan afval uit de Noordzee opgeruimd. Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen”, zegt expeditieleider Ben Stiefelhagen van Duik de Noordzee Schoon.

Samen met Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds roept de organisatie rederij MSC dan ook op om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van nog veel meer afval. Tot op heden is immers slechts een fractie van de belofte daartoe nagekomen, zeggen de organisaties.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.