Geloof in succes klimaattop krijgt flinke knauw

De mislukte klimaatonderhandelingen in Bonn de voorbije twee weken hebben het geloof in een succesvolle klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen een flinke knauw gegeven. “Het gaat te traag”, zegt de Deense minister van Energie Connie Hedegaard. “Hoe brengen we over dat er geen tijd te verliezen is?” vraagt de Noorse minister van Onderzoek Tora Aasland zich af.
De onderhandelingen in Bonn leverden geen doorbraak op. De tot tweehonderd pagina’s gezwollen ontwerptekst is vaag, tegenstrijdig en hakt belangrijke knopen niet door, klinkt het op diverse plaatsen. Ondertussen is de cruciale VN-klimaatconferentie in Kopenhagen, waar een opvolger voor het Kyoto-protocol tot stand moet komen, nog maar zes maanden veraf.
VN-klimaatbaas Yvo de Boer had er vorige week nog alle vertrouwen in dat er in Kopenhagen een ambitieus akkoord uit de bus zou komen, maar steeds vaker duiken pessimistische geluiden op.

Tijd gaat verloren


Niet alleen milieuorganisaties maar ook politici zijn verontrust. Denemarken, gastheer van de grote VN-klimaatconferentie, vindt dat kostbare tijd verloren gaat. “We moeten natuurlijk de manier van werken van de Verenigde Naties respecteren”, zegt de Deense minister van Energie Connie Hedegaard. “Maar voor mij lijdt het geen twijfel dat de zaken te traag vooruit gaan.” Ze vindt dat het tijd wordt dat de politici zich echt met de gesprekken gaan bemoeien.
“We bevinden ons hier op de rand van de Noordpool, waar de klimaatverandering gemakkelijker te zien is. Hoe brengen we over dat er geen tijd te verliezen is?” vroeg de Noorse minister van Wetenschappelijk Onderzoek Tora Aasland zich vorige week af in Ny-Ålesund, het noordelijkste dorp ter wereld, waar prominente figuren uit de politieke en zakenwereld jaarlijks samenkomen.
Aasland benadrukte dat we al weten wat we moeten doen en hoe dat allemaal moet, maar dat het nu de hoogste tijd wordt dat allemaal uit te voeren.  De lat moet daarbij hoog gelegd worden. “We moet verder gaan dan het politiek haalbare”, zei ze.
Vooral de Verenigde Staten liggen onder vuur voor hun rol in Bonn. Het was “alsof het team van Bush nog altijd in de coulissen stond”, zeiden diplomaten aan IPS. “Het verzet van de Verenigde Staten tegen het Kyoto-protocol is niet veranderd.”

Geen doorbraak


“We zien geen politieke doorbraak”, zegt Kim Carstensen van het Wereldnatuurfonds (WWF). “We zien alleen maar vertegenwoordigers die zich opmaken voor de strijd tijdens de volgende bijeenkomsten.”
Volgens Martin Kaiser van Greenpeace zaten de regeringsvertegenwoordigers in Bonn “in hun eigen zeepbel, zonder voeling met wat er bij de mensen en in de klimaatwetenschap leeft”.
“De vertegenwoordigers van de rijke landen hebben twee weken gepraat maar hebben niets gedaan aan de thema’s die er echt toe doen”, zegt Antonio Hill van Oxfam.
Andreas Merkl van het inernationale ngo-netwerk ClimateWorks vreest dat Kopenhagen een zwak akkoord of zelfs een volledige mislukking als resultaat zal hebben. “De enige manier om tot een sterk resultaat te komen is via sterk leiderschap van Obama, Merkel en Wen Jiabao.”

Volgende gesprekken


Milieuorganisaties hopen dat de regeringsleiders op de G8-top volgende maand in Italië eindelijk aandacht besteden aan de klimaatwijziging.
Bonn was de tweede voorbereidende onderhandelingsronde in de aanloop naar Kopenhagen. Er komen nog gesprekken in Bangkok (28 september tot 9 oktober) en Barcelona (2 tot 6 november). In augustus staan ook nog informele gesprekken in Bonn op de agenda.
Nu zondag komen politici van de meest vervuilende landen apart samen in Mexico.
De Groenland-dialoog volgende maand in Denemarken zal eveneens in het teken staan van Kopenhagen. Connie Hedegaard begon die klimaatdialoog in 2005, toen ze twintig milieuministers uitnodigde. Het bijzondere aan die bijeenkomst is dat elke minister slechts één medewerker mag meenemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.