19.11-28.02

Expo: 50 jaar Oxfam-wereldwinkels

Op 19 november start in Amsab-ISG een nieuwe expo: 50 jaar Oxfam-Wereldwinkels door een grafische bril. Deze expo met bijhorende publicatie neemt je via beelden mee doorheen het 50-jarige bestaan van Oxfam-Wereldwinkels.

Wat begon in 1971 met de allereerste wereldwinkel in een gammel huis in Antwerpen ontpopte zich tot dé fairtradepionier van België. Oxfam (OWW) toonde in die halve eeuw haar maatschappelijk engagement door de introductie in Vlaanderen van het eerlijke handel-concept, maar ook in samenwerkingsverbanden zoals de anti-apartheidscampagnes en de antiraketbetogingen. ‘Alle handel eerlijk maken en onze organisatie dus overbodig maken, blijft het doel’, aldus Eva Smets, directeur van Oxfam België.

De expo biedt een unieke kijk op de 50-jarige geschiedenis van OWW. Aan de hand van beelden zet ze de ambities, campagnes en de werking van OWW in het licht. Er is onder meer werk te zien van fotografe Lieve Blancquaert en graficus Gerard Alsteens (GAL). Herinnert u zich nog politicus Jean-Luc Dehaene naakt in een wijnton of Clara Cleymans vermomd als het ‘Meisje met de parel’ naar Vermeer? Of de spraakmakende spotprenten voor eerlijke handel? Zij drukten elk hun herkenbare stempel op de campagnes van OWW.

Amsab-ISG verzamelt en beheert allerlei materiaal van sociale bewegingen en initiatieven rond de noord-zuidproblematiek. In 1993 verwierven we het archief van het nationaal secretariaat van OWW. Later volgden nog overdrachten, waaronder die van individuele wereldwinkels. Deze tentoonstelling werpt een mooie blik op de rijke beeldcollectie van OWW.

Deze expo is samengesteld door Nellle Vanlangendonck, vormgever van Oxfam-Wereldwinkels in samenwerking met Amsab-ISG. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en OWW.

19 november 2021 – 28 februari 2022

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent
Open elke werkdag van 9 u. tot 17 u. en op zondag van 10 u. tot 13 u.

Gratis toegang

Voor meer info: 09 224 00 79 of info@amsab.be

vrijdag, 19 november, 2021 - 09:00 tot maandag, 28 februari, 2022 - 17:00