11.12-21.04

Expo: Chileens volksverzet met naald en draad

50 jaar geleden pleegde Pinochet een staatsgreep in Chili. Tijdens de dictatuur die daarop volgde, kwamen vrouwen en familieleden van vermiste gevangenen samen om hun leven en trauma’s te verbeelden via het borduren van kleurrijke arpilleras.

Op 11 september 1973 nam generaal Augusto Pinochet met een staatsgreep de macht in Chili over van de democratisch gekozen president Salvador Allende. Met de steun van Amerika maakte hij een einde aan de ontwikkeling van Allendes socialistische programma en veranderde hij Chili in een neoliberale economie. Tijdens de coup en gedurende de daaropvolgende dictatuur, die zeventien jaar aanhield, werden tienduizenden mensen opgepakt, gevangengezet, gemarteld en vermoord. Duizenden anderen vluchtten het land uit.

In deze context verenigden vrouwen en familieleden van de vermiste gevangenen zich, op zoek naar hun verwanten. Tegelijkertijd hadden ze nood aan een inkomen en een uitlaatklep voor hun trauma. In het maken van de arpilleras vonden ze beide. Op de stof van gebruikte bloemzakken borduurden honderden Chileense vrouwen dag na dag de geschiedenis van hun land. Met kleine stukjes stof, wol en allerhande materialen, verhalen de arpilleristas hun dagdagelijks bestaan in de volkswijken en klagen ze het geweld en de schending van de mensenrechten door het militaire regime aan.

De tentoonstelling toont een selectie van arpilleras, gemaakt tussen 1975 en 1990. De expo wordt gecureerd door Javier Perugachi en is een concept van Irma Prado Pizarro. Irma kwam eind 1973 vanuit Chili naar België, waar ze de arpilleristas vanaf 1978 uit solidariteit steunde. Voor het militaire regime vormden de arpilleras een bedreiging. Het bezit ervan werd als verraad of een misdrijf gezien. Daarom werden zij het land uit gesmokkeld. Zo smokkelde Irma honderden arpilleras uit haar geboorteland en stelt ze die vandaag op verschillende plaatsen tentoon.

Chileens volksverzet  met naald en draad
11 december 2023 – 21 april 2024

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent
Open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 u. tot 17 u.
Gratis toegang
Voor groepsbezoeken in het weekend of onderwijsgerelateerde bezoeken, al dan niet met een gids, kun je contact met ons opnemen via lori.verhoeven@amsab.be.

maandag, 11 december, 2023 - 09:00 tot zondag, 21 april, 2024 - 17:00

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.