27.01-02.03

Expo: Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Tentoonstelling in Mundana Antwerpen, www.mundana.be, info@mundana.be

Negen jonge meisjes en klimaatactivisten uit de Noord-Ecuadoraanse Amazone nemen het op voor het woud, de dieren die er leven en hun geliefden. Ze ondervonden al jong de gevolgen van de olie-industrie. Gasbranders vervuilen het woud en maken de omwonenden ziek. Gedragen door hun gemeenschap en een oudgediende advocaat in de klimaatstrijd beslisten ze actie te ondernemen. Ze brachten de staat voor het gerecht en wonnen, maar de strijd voor gerechtigheid is nog maar net begonnen.

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een multimedia-tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid. Ze toont aan de hand van foto, video en omgevingsgeluiden het leven en de inzet van negen jonge meisjes die het vanuit de Ecuadoraanse Amazone opnamen tegen de Ecuadoraanse staat en tegen een groeimodel dat niet alleen hun omgeving maar ook onze aarde onleefbaar maakt. De tentoonstelling legt de nadruk op de agency van de jonge meisjes die in landelijke zones wonen. Hun verhaal doorbreekt een mannelijk, stedelijk en volwassen- gecentreerd discours. Maar ook het belang van gezamenlijke actie in de klimaatstrijd komt naar voor.

Officiële opening in aanwezigheid van fotograaf Javier Perugachi: Vrijdag 27 januari om 19:00

De tentoonstelling is te bezichtigen in Mundana vzw van 27 januari tot 2 maart op woensdag, donderdag en vrijdagen van 10:00 tot 16:00 en op zaterdag 11 februari van 11:00 tot 16:00.

Neem voor een volledige onderdompeling in het verhaal een koptelefoon mee. Scan de geluid- en fotocode’s met je smartphone en stap mee in het leven van de negen jonge klimaatactivisten.

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een gezamenlijk tentoonstelling van 11.11.11 en Mundana vzw. gerealiseerd dankzij het DEAR-project 1Planet4All.
Fotograaf: Javier Perugachi/Mundana vzw. Curatie: Javier Perugachi en Lisa Couderé/Mundana vzw.

vrijdag, 27 januari, 2023 - 19:00 tot donderdag, 2 maart, 2023 - 16:00