21.03-19.04

Expo: Textiel in Verzet in Kunsthal Extra City Antwerpen

De tentoonstelling Textiel in Verzet reist door naar Kunsthal Extra City in Antwerpen 

Na een succesvolle editie in Kortrijk reist de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’ door naar Kunsthal Extra City in Antwerpen en is daar te zien van 21 maart tem 19 april 2020. Deze eigenzinnige tentoonstelling van MoMu is een samenwerking met MO*journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin.

Vlucht, verzet, hoop, geluk, traditie, schoonheid, spiritualiteit, dekolonisatie. Sinds mensenheugenis gebruikt de mens textiel om zijn identiteit te uiten, zeker in tijden van oorlog en crisis. Welke boodschappen en verhalen gaan er schuil achter een stuk stof? Wat vertelt een outfit of kledingstuk over de drager? Kan textiel verleden en heden verbinden? Kunnen stoffen een vorm van verzet zijn? Deze vragen schetsen een beeld van de moderne samenleving en leiden tot inspirerende verhalen van mensen die wereldwijd tegen de verwachtingen ingaan. 

De indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en de ontroerende verhalen van Samira Bendadi komen in ‘Textiel in Verzet’ samen tot een wonderbaarlijke puzzel van visuele en schriftelijke verhalen. Speciaal voor deze tentoonstelling gebruiken de curatoren kleding en textiel om je onder te dompelen in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden. Migratie is voor zowel Bendadi als Mohadjerin een belangrijk deel van hun leven. Hun zoektocht begon in Antwerpen, maar de verhalen die ze brengen nemen ons mee naar andere delen van de wereld, naar Parijs en Beiroet maar evengoed naar Aleppo en Kaboel.  Bezoekers van de tentoonstelling maken kennis met nooit eerder vertelde aspecten van het leven van Belgische immigranten, kijken achter de schermen van textielwinkels opgericht en gerund door vrouwelijke vluchtelingen in Libanon en in Palestijnse vluchtelingenkampen en ontdekken het geheim achter het doorgeven van de kunst van het borduurwerk aan de volgende generatie.

Samira Bendadi (Marokko, 1966) is journaliste bij MO* Magazine. Ze is gespecialiseerd in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en schrijft over thema’s gelinkt aan migratie, asiel en diversiteit. Ze begon haar carrière bij Radio Vlaanderen Internationaal en maakte reportages en documentaires (VRT, Radio1 en TV-Brussel). Ze schreef ook als freelancejournaliste voor Knack en De Standaard. In 2008 verscheen haar boek ‘Dolle Amina’s. Feminisme in de Arabische wereld’.  

Mashid Mohadjerin (Iran, 1976) is fotografe. Ze publiceert o.a. in The New York Times, The Wall Street Journal, The Guardian, De Standaard en Le Monde. Mohadjerin tast met haar werk de grenzen af tussen artistieke en documentaire fotografie. Ze onderzoekt identiteit en migratie en reist de wereld rond op zoek naar menselijke verhalen. Haar publicatie ‘Lipstick and Gas Masks: Women and Resistance in Egypt and Tunesia’ (2017) toont de leefwereld van vrouwen die het voortouw namen bij de protesten tijdens de Arabische Lente. Mohadjerin werd tijdens de World Press Photo 2009 bekroond voor een foto van bootvluchtelingen die de wereld raakte. Ze is lector en doctorandus bij KASKA.

PRAKTISCH
Textiel in Verzet
21/03/2020 — 19/04/2020
Kunsthal Extra City, Eikelstraat 29, 2600 Antwerpen (Berchem)
Openingsuren: donderdag tem zaterdag: 13u-18u, zondag: 11u-18u
Prijzen: €5 / €3 / €1 / €0

KUNSTHAL EXTRA CITY ANTWERPEN
T +32 3 677 16 55 / info@extracity.org / www.extracitykunsthal.be

MOMU — MODEMUSEUM ANTWERPEN
T +32 3 470 27 70 / info@momu.be / www.momu.be
MoMu is gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden en heropent in maart 2021. Tijdens de renovatie kun je genieten van een extra-murosprogramma met tentoonstellingen en activiteiten op verschillende locaties.

zaterdag, 21 maart, 2020 - 13:00 tot zondag, 19 april, 2020 - 18:00