30.10-30.12

Expo: World Press Photo

30.10.21 > 30.12.21 — La Cité Miroir — Luik
 
Van 30 oktober 2021 tot 30 december 2021 verwelkomt La Cité Miroir in Luik de winnaars van de World Press Photo-prijs 2020, op uitnodiging van de vzw Territoires de la Mémoire. 

Deze jaarlijkse wedstrijd voor fotojournalistiek beloont professionele fotografen voor hun beste foto’s en voor hun bijdrage aan de fotojournalistiek. Zowel indrukwekkend als meeslepend, geven de 150 gepresenteerde foto’s ons een momentopname van de wereld zoals die is.

De foto’s die voor deze nieuwe editie worden gepresenteerd, duiken in het hart van de actualiteit anno 2020 zoals de covid-19-pandemie, het Israëlisch-Palestijnse conflict of de Black Lives Matter-protesten. Maar het toont ons ook een aantal hedendaagse realiteiten over levensstijlen en culturen in de wereld, onze omgeving en zelfs onze samenlevingen. Deze beelden vertellen ons aangrijpende verhalen waarin het leven soms tragisch en angstaanjagend is, maar ook vol hoop, medeplichtigheid en menselijkheid.

Voor deze 2021-editie heeft de jury van de World Press Photo de foto van de Deense fotograaf Mads Nissen, ‘De eerste omhelzing’, uitgeroepen tot foto van het jaar. Het toont de 85-jarige Rosa Luzia Lunardi, omhelsd door een verpleegster, Adriana Silva da Costa Souza, in het rusthuis Viva Bem in São Paulo in Brazilië op 5 augustus 2020. Ze had al meer dan 5 maanden geen enkel contact meer gehad.

De wedstrijd geeft dan ook een prominente plaats aan fotoreportages, een andere categorie in de wedstrijd, met daarbij ‘Habibi’ van Antonio Faccilongo als winnaar van dit jaar. Hij vertelt verhalen over liefde in het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict, een van de langste en meest complexe conflicten dat we vandaag kennen. De geschiedenis toont de impact van het conflict op Palestijnse families en de moeilijkheden waarmee zij worden geconfronteerd bij het behoud van hun rechten en menselijke waardigheid.

Het belicht ook journalistiek werk via de prijs die gewijd is aan interactieve digitale verhalen. Die ging dit jaar naar Reconstructing Seven Days of Protests in Minneapolis After George Floyd’s Death door Holly Bailey van de Washington Post en Matt Daniels en Amelia Wattenberger van The Pudding. Het verhaalt de protesten die volgden op de moord op George Floyd in Minneapolis. Het verhaal maakt gebruik van door gebruikers gegenereerde inhoud en combineert mapping van 147 live uitgezonden video’s. Een prestatie als het gaat om het verzamelen en verwerken van gegevens.
 
Met deze grootschalige tentoonstelling wil de vzw ‘les Territoires de la Mémoire’ kritische vensters openen op de hedendaagse realiteit. De vereniging zet zich in om conflicten, onrechtvaardigheden, schendingen van grondrechten en in het bijzonder die welke de waarden van waardigheid, vrijheid en gelijkheid bedreigen, ter discussie te stellen. Het wil ook de menselijkheid en de solidariteit van onze wereld onder de aandacht brengen. Er zijn zo veel redenen die het mogelijk maken om zich open te stellen voor andere realiteiten of om de lijnen van onze samenleving te veranderen. Zo verdedigt de vereniging de noodzaak van fotojournalistiek en persvrijheid als instrumenten voor actief burgerschap, democratische controle en het wapen der verontwaardiging.

PRAKTISCH
 
Plaats
La Cité Miroir in Luik, België
place Xavier Neujean 22, 4000 Luik
 
Tarieven
10€ normaal tarief (5€ kortingstarief)
 
Openingsuren
van maandag tot vrijdag 9.00 – 18.00 uur / zaterdag en zondag 10.00 – 18.00 uur Sluitingsdagen tijdens de tentoonstelling : 01/11 — 11/11 — 13/12 — 24/12 — 25/12
 
Informatie & reservatie
www.citemiroir.be | reservation@citemiroir.be | 04 230 70 50

zaterdag, 30 oktober, 2021 - 09:00 tot donderdag, 30 december, 2021 - 18:00