Beeldbrekers: de Israël lobby?

Extra

Beeldbrekers: de Israël lobby?

12 maart 2012

Beeldbrekers 24 januari Pianofabriek: De Israel Lobby — Lucas Catherine & Ludo Abicht

Verslag van het debat De Israël lobby? in het kader van de reeks Beeldbrekers.

Israël weet zich volgens Lucas Catherine verzekerd van een stevige lobbygroep, ook in België. Dat zo’n Israël lobby bestaat, is op zich niet zo relevant. Er zijn zoveel lobbygroepen. Wel relevant is waarom groepen, partijen en individuen zich in een lobby integreren, en, in dit geval, waarom ze zich achter Israël scharen. Want het gaat wel degelijk om een pressiegroep die de belangen van de staat Israël verdedigt, en niet louter die van de joodse religieuze gemeenschap.

Lucas Catherine onderzoekt in dit boek wie binnen het Belgische establishment Israël steunt en waarom. Vaak blijken die verdedigers van Israël politici en intellectuelen te zijn die in hun eigen ideologie raakpunten met die van Israël vinden. Welke zijn die raakpunten, hoe gaan zij te werk en hoe effectief zijn ze?

Lucas Catherine is auteur van ‘Honderd jaar kolonisatie in Palestina’ (EPO 1978), ‘De zonen van Godfried van Bouillon’ (EPO 1980), ‘In naam van de Islam’ (EPO 1985), ‘Vuile Arabieren (1993), ….Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak. Hij leefde enkele jaren in de Arabische wereld en beschouwt zich als Arabier honoris causa.

Ludo Abicht is taalkundige en filosoof. Hij promoveerde in de Germaanse filologie met een proefschrift over de Praagse joods-Duitse auteur Paul Adler (U. Of Cincinnati, Ohio, VSA), en doceerde aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (USA). Vanaf 1984 aan de UIA, het HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool, Antwerpen. Emeritus sinds oktober 2001. Daarna gastprofessor aan de UA en de Ugent. Ludo Abicht profileerde zich als uitgesproken links-progressief denker, vrijzinnig humanist én flamingant.

Moderator van deze avond was Tine Danckaers (journaliste MO*).

Het debat vond plaats op 24 januari 2012 in de Pianofabriek, Sint-Gillis Brussel. Organisatie: Pianofabriek, Kif Kif, MO* en Masereelfonds. Met de steun van VGC.