Catastroika: privatisering gaat publiek

Extra

Catastroika: privatisering gaat publiek

21 oktober 2012

Deze documentaire trekt de parallel met wat vandaag met Griekenland gebeurt en vervangt de perestroika door de Troika, de drie-eenheid van EU, IMF en Europese Centrale Bank.

Met catastroika, samentrekking van ‘catastrofe’ en ‘perestroika’, wordt de uitverkoop van staatseigendommen na het uiteenvallen van de Sovjetunie bedoeld, waarbij een kleine minderheid grote winsten wist te boeken. Deze documentaire trekt de parallel met wat vandaag met Griekenland gebeurt en vervangt de perestroika door de Troika, de drie-eenheid van EU, IMF en Europese Centrale Bank.

Catastroika, een documentaire van de makers van Debtocracy, is een Griekse documentaire die onderzoekt wat de gevolgen zijn van groostschalige privatiseringen en hoe ze tot stand komen. De makers laten onder andere Slavoj Zizek, Naomi Klein, Luis Sepulveda en Ken Loach aan het woord en laten ook academici licht werpen op enkele minder bekende kanten van de privatiseringsprogramma’s in Griekenland en andere landen.

Net als Debtocracy kwam Catastroika tot stand met steun van het grote publiek, zowel financieel als inhoudelijk. De film is vrij te downloaden op https://streamingmoviesright.com/fr/film/catastroika/