Veerkracht in Beeld

Extra

Veerkracht in Beeld

Veerkracht in Beeld
Veerkracht in Beeld

11 december 2012

De honderdste editie van MO*magazine die eind november 2012 verscheen, stond in het teken van veerkracht. Ter gelegenheid van deze feesteditie vroeg MO* aan vier fotografen een beeld te selecteren dat voor hen dit soms abstracte begrip van veerkracht symboliseert.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om meer te lezen over de geselecteerde foto’s.

Ploegscharen (Pieter-Jan de Pue)
Dit beeld is gemaakt in het Pamirgebergte, Afghanistan. Kirgizische kinderen verzamelen schroot, lege kogelhulzen en ander koper om te verkopen. Ze dragen zo bij tot het overleven van hun familie.

Regen oogsten (Dieter Teleman)
Khuman staat op een stenen veldberm, een zogenaamd Porto Ricaans terras. De impact van deze terrasvorming is indrukwekkend. Een oogst gaat er gemiddeld twintig procent op vooruit, dankzij de lokale conservatie van vocht. Bovendien kan nu ook land met maar een oppervlakkige vruchtbare laag bebouwd worden omdat de erosie beperkt wordt.

Tegen de storm (Mashid Mohadjerin)
Testra is een dorpje vlak bij de grotere stad Léogâne in het westen van Haïti. Daar lag het epicentrum van de fatale aardbeving die Haïti op 12 januari 2010 trof. Onder zelfgemaakte tenten van boomstammen en lakens zochten mensen beschutting. Drie miljoen mensen raakten have en goed kwijt door de aardbeving, 230.000 overleefden de ramp niet.

De langzame ramp (Carl De Keyzer)
De vijfenzestigduizend kilometer lange kust van Europa ligt bezaaid met nutteloze verdedigingswerken uit vervlogen tijden. Vele ervan vergden enorme investeringen in materialen en manuren, maar de meeste hebben nooit tot iets gediend. Omdat de vijand niet kwam, of omdat, wanneer hij wel kwam, het bouwwerk allang was gedateerd.