12.12-15.12

Festival van de Gelijkheid 2018

Een shot positieve energie als alternatief voor verzuring en polarisatie

Van Dave Eggers tot Wim Helsen
Van Renata Salecl tot Hendrik Dierendonck
Van Connie Palmen tot Mashid Mohadjerin
Van Rafeef Ziadah tot Josse De Pauw 

45 panelgesprekken, 16 verrassende duo’s in Festivalbabbels, 14 boekenclubs, 24 docu’s en films, 1 Empty Book Shop, 5 performances, 1 circusvoorstelling  … ziedaar het gloednieuwe programma van het zesde Festival van de Gelijkheid  in een notendop. Meer dan 250 gasten treden aan op dit “feest voor hoofd en hart”, zoals de organisatoren het zelf noemen. 

De affiche geeft plaats aan piepjong talent (Damya Laoui, Lukas Dhont, Marieke Lucas Rijneveld, Alexandra Smarandescu, Lieke Kézér, RAIA Maria Laura, Chrostin …) en gevestigde waarden (Connie Palmen, Josse De Pauw, Jan Mulder, Wim Helsen, Thé Tjong-Khing, Béatrice Delvaux …) en alles daartussen. 

Het Festival wist dit jaar ook enkele internationale toppers te strikken (Dave Eggers, Renata Salecl, Rafeef Ziadah, Palestinian Circus School, Murat Isik, Guy Standing, Christian Felber, Frans de Waal, Brian Elstak …). En Belgische toppers die internationaal potten breken (Mashid Mohadjerin, Fatinha Ramos, Viviane De Muynck, Olivia Rutazibwa …). 

Brandpunt van het Festival is Kunstencentrum Vooruit, maar ook in de Handelsbeurs , Sphinx Cinema, Triodos Bank, Paard van Troje, Amsab en de publieke ruimte … vinden evenementen plaats.  

Afspraak in Gent op 13+14+15 december 2018.

Help me, wat is dat Festival van de Gelijkheid nu weer? 

Al meer dan 38.000 mensen verzamelden de afgelopen jaren in Gent voor het Festival van de Gelijkheid. Ze vierden samen onze verschillen in een programma bomvol debatten, Festivalbabbels, beeld & illustratie, documentaires, performances, voorleessessies, boekenclubs, geef- en ruilinitiatieven, poëzie, expo’s … Vorige editie haalden we de kaap van 15.000 bezoekers. Het maakt van het Festival van de Gelijkheid het grootste progressieve Festival in ons land.

“Real equality isn’t possible, if we don’t celebrate our differences.” Hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten, is de motor voor het Festival van de Gelijkheid sinds 2013. Op 13 + 14 + 15 december 2018, wanneer de eerste winterprik zich laat voelen, palmt Curieus Gent in voor de zesde editie Festival van de Gelijkheid. 

Waaraan mogen bezoekers zich dit jaar verwachten?

Fantaseer samen met Dave Eggers over de wereld van morgen. Debatteer mee over de mens als (a)sociale diersoort met Alicja Gescinska en Frans de Waal. Laat je felgekoesterde roman signeren door Connie Palmen. Ga in debat met Jean Paul Van Bendegem over hoe metaforen onze werkelijkheid vorm geven. Gooi hokjes overboord met Ilja Leonard Pfeijffer en Mashid Mohadjerin. Deel je liefde voor woord met Lieve Joris in de Boekenclub. Diep een meesterwerk op uit je boekenkast en schenk het aan The Empty Bookshop. Word opstandig van onze docu’s en laat je ontroeren door de strijdbare personages in Tehran Taboo. Laat je omver blazen door Rafeef Ziadah en Derek Otte tijdens onze Poetry Slam. Teken mee aan de grote Festivaltekening van Wide Vercnocke. Krijg kippenvel bij het breekbare optreden van Pieter Embrechts. Nestel je in de huiskamer met Martin Heylen, Guinevere Claeys en Francesca Vanthielen. Haal je pen boven bij de schrijfmarathon van Amnesty International. Bepaal de koers van de economie in de voorstelling ‘£¥€$’ van Ontroerend Goed. Praat na en maak nieuwe vrienden in het Festivalcafé. En dans de benen van onder je lijf op de Festivalparty. 

Ontdek hier het volledige programma.

woensdag, 12 december, 2018 - 20:00 tot zaterdag, 15 december, 2018 - 23:00
Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000, Gent, België