09.12-10.12

Films en debatten naar aanleiding van de heropening van het Africamuseum

In het kader van de heropening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika op 9 december ’18 organiseert BOZAR een aantal activiteiten rond de renovatie, de nieuwe visie van het museum en het koloniale geheugen van België. Documentaires en debatten zullen specifiek ingaan op de complexiteit van de renovatie, de rol van dit nieuwe museum in België en de wereld, en de mogelijkheid die dit moment biedt aan Belgische instellingen en burgers om hun relatie met Afrika te herbekijken en hun gewoontes en manier van denken te dekoloniseren.

FILMS

Zo 9.12 ‘18, 18:00 & 19:30 Zaal M

18:00 Ce Magnifique Gateau !  Emma de Swaef, Marc James Roels (BE, 2018)

“Ce Magnifique Gâteau!” is een geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw, en die het verhaal vertelt van 5 verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier, en een jonge deserteur.

In de aanwezigheid van Emma de Swaef
Ondertitels :  FR/NL
Tickets : 8 euros

19:30 Palimpsest of the Africa Museum Matthias de Groof, Mona Mpembele  (BE, 2018)

“Palimpsest of the Africa Museum” documenteert de renovatie en facelift van het AfricaMuseum (nu Africa Museum) als een esthetisch rouwproces, toont de complexiteit van de renovatie en onthult door de ogen van de Afrikaanse diaspora in België wat er echt op het spel staat: de dekolonisatie van het eigen ik.

De vertoning wordt gevolgd door een debat in aanwezigheid van Matthias De Groof, Mona Mpembele, Jean Bofane (schrijver), Dr. Bambi Ceuppens (antropoloog, KMMA). Moderator: Ayoko Mensah (programmator, Bozar Africa Desk).

Taal: FR Ondertitels : NL
Tickets : 6 euros

DEBAT KINDEREN VAN DE KOLONIE 

Ma 10.12 ‘18, 20:00, Hortahal

De onafhankelijkheid van Congo ligt al decennia achter ons, maar de dekolonisatie is nog niet achter de rug. Vicevoorzitter van de Vrouwenraad Tracy Bibo-Tansia, opiniemaakster Heleen Debeuckelaere, professor Idesbald Goddeeris, schrijfster en activiste Melat Nigussie en schrijver van Congo, een geschiedenis, David Van Reybrouck, delen op maandag 10 december hun ideeën en vertellen hoe zij dagelijks geconfronteerd worden met erfenissen uit de koloniale tijd.
In dit levendige debat gaan we op zoek naar oplossingen en antwoorden. Discussieer mee over de vraag hoe we moeten omgaan met het beladen en moeilijke hoofdstuk van ons verleden.

In het Nederlands
In het kader van de reeks Kinderen van de kolonie  op Canvas.
Coproductie: VRT — Canvas
Tickets: 7 euros

Info en tickets: www.bozar.be

zondag, 9 december, 2018 - 18:00 tot maandag, 10 december, 2018 - 20:00
Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000, Brussel, België