25.04

Forum: De grond van de zaak is de zaak van de grond!

Donderdag 25 april, 20u30, Vooruit, Gent.

In 2016 verkocht het Gentse OCMW 450 hectare landbouwgrond aan een investeringsmaatschappij uit de portefeuille van Fernand Huts. Eén boer en enkele burgers besloten een rechtszaak aan te spannen om de verkoop ongedaan te maken. Naar aanleiding van de zogenaamde “zaak Huts” kwam er een diepgaand maatschappelijk debat over grond op gang zowel in Gent als daarbuiten.

Met dit forum willen we het debat verder inhoudelijk voeden. Daarom nodigen we verschillende experten uit die hun visie en voorstellen komen delen. We gaan dieper in op het waarom van de rechtszaak: wat is de rol van de overheid in het vrijwaren van grond en hoe kan grond worden ingezet voor het algemeen belang, voor voedselproductie en een klimaatomslag? Hoe kan de overheid dit concreet aanpakken? Wat kunnen de regionale en lokale besturen doen en kunnen we inspiratie halen uit het buitenland? Welke rol voor burgers in het beslissen over de inzet van publieke gronden.

Kom luisteren of je eigen standpunt verdedigen. Grond gaat ons namelijk allen aan, want de zaak van de grond is de grond van de zaak!

Programma

Deel 1: sprekers

- Peter Vanden Abeele: Gentse stadsbouwmeester, presenteert zijn visie op publiek eigendom als hefboom voor duurzaamheid in stedelijke ontwikkeling
 — Anna Verhoeve: Onderzoeker ILVO: Presenteert haar studie over het Franse gronden-observatorium SAFER en wat we kunnen leren voor België

Deel 2: Panelgesprek

- Peter Vanden Abeele
 — Anna Verhoeve
 — Annelies Marchand, boerin bij de Vierklaver en lid van Boerenforum
 — Andere sprekers te bevestigen 

Meer info: https://www.facebook.com/events/386722512174106/

donderdag, 25 april, 2019 - 20:30