Dooiende permafrost geeft kwik vrij

De dooi van uitgestrekte permafrostgebieden is niet alleen een nachtmerrie omdat daarbij veel broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen. Uit een onderzoek in Zweden blijkt dat ook ongeziene hoeveelheden kwik vrijkomen uit de smeltende aarde.
De permafrost, permanent bevroren grond bij de polen, dooit aan een alarmerend tempo door de klimaatverandering. Daardoor wordt de grond instabiel, worden wegen onberijdbaar en storten soms hele gebouwen in. Bovendien komen broeikasgassen vrij en wordt het proces op die manier versterkt.
Nu blijkt uit onderzoek van meren in het noorden van Zweden dat door de smeltende permafrost ook giftig kwik vrijkomt. “Er is een erg reëel gevaar dat een substantiële hoeveelheid kwik en andere organisch gebonden en opgeslagen vervuilers uit de dooiende permafrost vrijkomen in de meren in arctische en sub-arctische gebieden”, stellen de onderzoekers van de Umeå Universiteit in het tijdschrift Science of the Total Environment.
De wetenschappers onderzochten stalen van sedimenten uit de meren en vergeleken de hoeveelheid kwik met eerdere gegevens. Daaruit bleek dat de hoeveelheid kwik “stijgt met 8,3 microgram per vierkante meter per jaar, de grootste stijging in eeuwen.” Als de grond verder ontdooit, kan dat kwik volgens de onderzoekers een reëel gevaar vormen voor mens en dier in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.