Sambagevoel is ver weg voor jonge Brazilianen

Brazilië krijgt geen greep op de problemen waarmee jongeren in het land worstelen. Vijfenveertig verschillende overheidsprogramma’s slagen er niet in de massale jeugdwerkloosheid en het schrikbarende aantal jonge slachtoffers van geweld in te dammen.
Volgens de statistieken is jong zijn in Brazilië levensgevaarlijk. In 2004 werden ruim 51 van elke 100.000 Brazilianen tussen 18 en 24 vermoord. Jonge Brazilianen maken het leeuwendeel uit van de bijna 800.000 mensen die tussen 1980 en 2004 gewelddadig aan hun einde kwamen in Brazilië.
Braziliaanse jongeren lijden ook het zwaarst onder de stijging van de werkloosheid. Goed 45 procent van alle werklozen Brazilië is jong, al maken jongeren maar een kwart van de actieve bevolking uit. Van de Brazilianen tussen 15 en 24 zat in 2005 één op vijf zonder werk. Daarmee ligt hun werkloosheidscijfer drie keer hoger dan dat van de rest van de Brazilianen, zegt Marcio Pochmann, professor aan de la Universiteit van Campinas.
Door de bevolkingsgroei van de voorbije decennia leven er nu veel jonge mensen in Brazilië, maar ze krijgen nauwelijks kansen omdat de economie stagneerde en er weinig arbeidsplaatsen bijkwamen. Voor de overheid is het vechten tegen de bierkaai. Jongeren kunnen een beroep doen op uiteenlopende hulpprogramma’s, maar veel halen die voorlopig niet uit.
Braziliaanse jongeren tussen 15 en 17 die naar school blijven gaan, krijgen bijvoorbeeld elke maand 15 real (5,3 euro) op een spaarrekening. Dat bedrag kunnen ze pas aanspreken als ze hun diploma hebben. Het programma vult de beter bekende gezinsbeurs aan, die gezinnen met kinderen tot 14 helpt. De maatregelen hebben de jeugdwerkloosheid nog niet kunnen terugdringen, maar zorgen er wel voor dat de scholingsgraad van de Braziliaanse jongeren verbetert.
Andere steunmaatregelen hebben zo weinig effect dat ze dreigen geschrapt te worden. Het ministerie van Arbeid wil bijvoorbeeld een einde maken aan het programma ‘Eerste Baan’, een tweemaandelijkse subsidie van 250 real (90 euro) waarmee de regering bedrijven probeert aan te moedigen jongeren in dienst te nemen. Sinds 2003 raakten hierdoor maar 350.000 jongeren aan het werk, minder dan de doelstelling voor één jaar.
Volgens professor Pochmann zijn de werkgelegenheidsprogramma’s voor jongeren “verkeerd opgevat” - ze proberen jongeren “binnen te loodsen op een arbeidsmarkt waar gewoon te veel mensen tussen 18 en 24 werk zoeken.” In de geïndustrialiseerde landen studeren zeven op de tien jongeren uit die leeftijdscategorie nog verder. In Brazilië doen dat er maar drie. Een land met een traag groeiende economie en laag opgeleide werknemers kan zich zoiets niet permitteren, vindt Pochmann. Brazilië moet volgens hem meer opleidingsmogelijkheden scheppen en jongeren ook meer kansen geven om zich nuttig te maken voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door als vrijwilliger in culturele projecten mee te werken of oudjes te helpen.
Sommige kleinere programma’s van de Braziliaanse regering gaan al in die richting. Jongeren krijgen steun en begeleiding om hun afgebroken studies weer op te nemen of om aan gemeenschapswerk te gaan doen. Voor anderen biedt het leger mogelijkheden om nuttige vaardigheden aan te leren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.