Gouverneur Rio pleit voor legalisering cocaïnegebruik

Stop met het bestraffen van mensen die een joint roken of een lijntje cocaïne snuiven. Dat zegt de flamboyante gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Río de Janeiro, Sergio Cabral Filho. Het huidige verbod maakt miljoenen slachtoffers onder jongeren in de ontwikkelingslanden, stelt hij.
De 44-jarige Cabral, die sinds januari de door drugsgeweld geplaagde deelstaat Rio de Janeiro bestuurt, komt wel vaker voor de dag met controversiële voorstellen. Hij wil ook abortus strafvrij maken en gevangenisstraffen voor lichte vergrijpen afschaffen.
Cabral vindt het debat dat nu in Brazilië en in andere landen over het drugsprobleem wordt gevoerd “hypocriet”. Alcohol en tabak zijn ook drugs die aan veel mensen het leven kosten, en toch kunnen die wel legaal geconsumeerd worden, redeneert hij. Het zou “veel beter” zijn om de drugs die nu nog illegaal zijn, ook in het daglicht te halen. Er kunnen dan ook regels voor het gebruik afgesproken worden, net zoals dat voor alcohol en sigaretten het geval is.
De gouverneur hoopt een “wereldwijde” discussie over de idee op gang te brengen, want legalisering in één land is volgens hem onmogelijk. Hij gelooft niet dat de zaak snel in beweging zal komen, maar zegt er wel bij dat de komende generaties “binnen een jaar of 30” misschien wel zullen lachen om de discussies die we nu nog voeren en de weerstand die er nu nog bestaat tegen legalisering van sommige drugs terwijl alcohol en tabak vrij zijn.
Legalisering van nu nog verboden drugssoorten betekent dat de uitgaven voor de medische behandeling van verslaafden waarschijnlijk zullen stijgen. Maar daartegenover staat dat de kosten voor de strijd tegen de drugssmokkel, die nu miljoenen verslindt en nauwelijks effect heeft, wegvallen.
De smokkel van harddrugs gaat vooral gepaard met veel geweld. Met meer dan 49 moorden op 100.000 inwoners per jaar in 2004 is de deelstaat Rio de Janeiro, een belangrijke omslagplaats van drugs, één van de moorddadigste gebieden in Brazilië en in de wereld. In New York werden in 2004 7,4 mensen per 100.000 inwoners vermoord; in Parijs maar één.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.