Regering vervangt politietop

De Nigeriaanse regering heeft woensdag de inspecteur-generaal van de politie en zes andere hoge politieofficieren vervangen. De maatregel moet leiden tot een betere aanpak van de criminaliteit en van het moorddadige etnische en religieuze geweld in het West-Afrikaanse land tegengaan. Maar de overheid voelt dat ze ook wat moet ondernemen tegen de onvrede bij de agenten zelf.


De beslissing over de ontslagen en de nieuwe benoemingen viel op een vergadering van de Police Council in Abuja. De Raad bestaat uit president Olusegun Obasanjo, vice-president Atiku Abubakar en de gouverneurs van de 36 Nigeriaanse deelstaten.

De nieuwe nummer één van de Nigeriaanse politie wordt Tafa Balogun, tot dusver het hoofd van de politie in de noordelijke deelstaat Kano. Hij krijgt de opdracht het korps te verjongen en de manschappen beter te motiveren. Een betere verloning en grotere budgetten voor de vernieuwing van uitrusting moeten daarbij helpen.

Op 1 februari waren de Nigeriaanse politieagenten met de laagste rangen in staking gegaan uit protest tegen hun lage lonen en tegen het uitblijven van de uitbetaling van de huursubsidies waarop ze recht hebben. De Nationale Politievakbond (NUP) eiste ook de bevordering van alle laagrangige agenten die minstens vijf jaar in dienst zijn. Sommige agenten morren dat hun bevordering wordt tegengehouden zodat er zeker genoeg geld is om alle officierslonen uit te betalen.

Het was de eerste keer dat Nigeria af te rekenen kreeg met een politiestaking, en de regering maakte meteen duidelijk dat ze niet op dergelijke acties gesteld is. 153 van de agenten die gearresteerd werden in verband met de staking, zijn op staande voet ontslagen. Maar daarmee is het probleem van de lage lonen natuurlijk niet opgelost. Een sergeant van de Nigeriaanse politie verdient bijvoorbeeld maar 10.400 naira per maand - zowat 100 euro.

Maar Nigeria heeft eerst en vooral meer politieagenten nodig - 138.000 volgens een schatting van de regering. President Obasanjo beloofde bij zijn ambtsaanvaarding in 1999 elk jaar 40.000 nieuwe agenten aan te werven, maar dat tempo kon niet worden volgehouden. Door het gebrek aan manschappen staat de politie machteloos tegen de toenemende gewapende overvallen in de steden, en tegen het buitensporige geweld dat geregeld opflakkert rond etnische, religieuze en sociaal-economische tegenstellingen. De eerste zes weken van het jaar kwamen bij een viertal van dergelijke conflicten bijna 300 mensen om.

De Nigeriaanse politie deinst overigens ook zelf niet terug voor buitensporig geweld. Volgens Human Rights Watch begaan zowel het leger als de politie in Nigeria ernstige mensenrechtenschendingen. (309).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.