De queer social media generatie in Rusland

Homofobie en Rusland lijken elkaars synoniemen. Rusland staat op het wereldtoneel bekend als een hevige opposant van alles die de LGBT-beweging aanbeland. Echter ontstaat er de laatste maanden een ‘queer culture’ onder jongeren die zich weinig aantrekken van de huidige Russische wetgeving. Ontdek social influencers Misha Maksimov, Tasha Tale en hun entourage.  

  • Russian LGBT Activists Russian LGBT Activists Russian LGBT Activists

Uitgerekend in het land waar je tot 15 dagen cel kunt krijgen voor het organiseren van een Pride en de ‘golden shower’ uitgevonden werd, verzamelen een paar queer jongeren honderduizenden volgers op hun sociale mediakanalen. Wat doen ze daarvoor? Tonen hoe ze leven. En daarbij hoort ook het zwaaien met regenboogvlag.

Dit stuk verwacht je niet meteen bij MO*. Het is een stuk dat enerzijds een positief beeld toont van de homogemeenschap in Rusland en anderzijds een gigantisch hoog gossip gehalte heeft. Maar het is verdomd nodig om te tonen dat jongeren overal ter wereld voor een gelijkere samenleving strijden. 

Zolang je niet publiekelijk zegt dat je -gay- bent, is er geen al te groot ‘probleem’.

Laat me beginnen bij Misha Maksimov. De 18-jarige Moskovieter verzamelde maar liefst 334.000 trouwe Twittervolgers, 258.000 Youtubefans en 225.000 Instragrammers. En het is vooral op dat laatste medium waar hij het comfortabelst lijkt om te springen met zijn seksuele identiteit. Zijn Instagramstory lijkt vaak één grote trip met de regenboogvlag doorheen het stadscentrum van Moskou.

Hij is bevriend met ‘Tasha Tale’ en Kristian Kostov. Kristian ken je wel nog: het is die jongen die tweede eindigde voor Bulgarije op het Eurovisiesongfestival dit jaar. Hij krijgt de laatste tijd in de Russische en Bulgaarse pers nogal wat geruchten omtrent zijn geaardheid over zich heen. Hij lijkt in ieder geval een meester in het ontwijken van de vraag.

Tasha Tale haar YouTube-video’s werden al meer dan 6 miljoen keer bekeken. Op Instagram poseert ze met met Vans en de regenboogvlag. Opvallend: de foto heeft geen onderschrift. En dat vat meteen de perceptie omtrent homoseksualiteit onder de metroseksuele Moskovieten samen. Zolang je niet publiekelijk zegt dat je -gay- bent, is er geen al te groot “probleem”. Ondanks dat Misha vaak met een regenboogvlag zwaait, betrap je hem op geen enkel moment op het uitdrukkelijk zeggen dat hij LGBT is. 

 

A post shared by Tasha Tale Corporation (@tashatale) on Aug 26, 2017 at 2:36am PDT

Een YouTube-video met als titel ‘Coming Out’ zoals de Westerse tieneridolen Ellen Page, Troye Sivan of Tom Daley maakten, moet je er niet verwachten.

En wat gebeurt er als je dat toch doet?

Daar kan de 23-jarige violist Artem Kolesov je alles over vertellen. In het kader van het Дети-404(‘Kinderen-404’) project die Russische jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid moet helpen, maakte de naar de Verenigde Staten geëmigreerde violist een coming-out video. Sindsdien is ieder contact met zijn familie verbroken en vreest hij opgepakt te worden in het kader van de anti-propagandawet van zodra hij voet op Russische bodem zet.

Een gelijkaardig verhaal gebeurde in 2013 toen Kontr TV-presentator Anton Krasovsky tijdens een uitzending live op televisie uit de kast kwam. Hij werd op staande voet ontslagen. Tegenwoordig is Krasovsky openlijk LGBT- en HIV-activist. 

Homofobie zit dieper ingebakken in de Russische samenleving dan Poetin die tegen Oliver Stone zegt dat hij niet wil douchen naast een homoseksuele man. De queer cultuur in miljoenensteden als Moskou en Sint-Petersburg valt totaal niet te vergelijken met deze in West-Europa. Maar er zijn wel een beperkt aantal jongeren die tegen de stroom ingaan. Die leven zoals zij dat willen en daarmee ook heel veel jongeren in het homofobe Rusland kunnen overtuigen van gelijkheid.

Om af te sluiten haal ik nog een citaat van LGBT-icoon Troye Sivan aan: ‘Let yourself be the person you’ve secretly always wanted to be.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.