China slaat biometrische data van miljoenen Oeigoeren op

Evgeni Zotov (CC BY-NC-ND 2.0)

Oeigoeren in de provincie Xingjiang

De Chinese autoriteiten in Xingjiang verzamelen DNA, vingerafdrukken, irisscans en het bloedtype van alle inwoners tussen 12 en 65 jaar oud, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In Xingjiang wonen veel Oeigoeren, een islamitische minderheid.

Van mensen waarvan de overheid vermoedt dat ze de stabiliteit van het regime in gevaar kunnen brengen en hun familieleden worden biometrische gegevens opgeslagen, ongeacht hun leeftijd. De data worden op verschillende manieren verzameld. Bij DNA en bloedtype gebeurt dat tijdens een jaarlijkse gratis gezondheidscontrole. Het is niet duidelijk of de deelnemers weten dat er gevoelig materiaal wordt opgeslagen, zegt HRW.

Bij een gratis gezondheidscontrole worden biometrische gegevens opgeslagen

‘Het verplicht opslaan van dit soort gegevens van een hele bevolking, inclusief DNA, is een grove schending van de internationale mensenrechtennorm’, zegt Sophie Richardson. ‘Het is nog zorgwekkender als dit heimelijk gebeurt, onder het mom van een gratis gezondheidsprogramma.’

Eerder moesten mensen alleen biometrische gegevens afstaan bij het aanvragen van een paspoort.

Armoede

Het programma voor het verzamelen van biometrische gegevens is uitgewerkt in een officieel document dat te vinden is op de website van de overheid van de stad Aksu in Xingjiang. Het document is gedateerd op 2 juli 2017, maar maakt niet duidelijk van wanneer de richtlijnen dateren.

Het jaarlijkse gezondheidsprogramma is in 2016 ingevoerd in de relatief arme Chinese regio en heeft volgens de overheid als doel te screenen op ernstige ziekten om eerder met behandeling te kunnen beginnen. Ook wordt een medisch dossier aangelegd van de inwoners.

DNA en informatie over het bloedtype die tijdens deze screenings wordt opgeslagen, gaat volgens de richtlijnen direct naar de politie. Die gebruikt het voor profilering.

Misbruik

‘China kent weinig privacybescherming en de Oeigoeren in deze regio hebben al te maken met extra controle, inclusief de aanwezigheid van extra politie, checkpoints en routinematige inspectie van smartphones op ‘subversieve’ content’, zegt Richardson. ‘In deze context geeft het verzamelen van biodata veel mogelijkheden tot misbruik, en het is moeilijk te rechtvaardigen als veiligheidsmaatregel.’

De Chinese politie beschikt over een DNA-database met gegevens van 40 miljoen mensen, inclusief dissidenten en migranten

Volgens een artikel van staatspersbureau Xinhua van 1 november hadden al 18,8 miljoen mensen deelgenomen aan de gezondheidscheck in 2017.

HRW wees er eerder al op dat de Chinese politie een nationale DNA-database heeft met gegevens van veertig miljoen mensen, inclusief dissidenten en migranten.

Gezichtsherkenning

In Xingjiang, in het noordwesten van China, wonen tien miljoen Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden. Sinds het aantreden van partijsecretaris Chen Quanguo in augustus 2016 heeft de regionale regering het repressieve beleid aangescherpt, inclusief beperking van reizen naar het buitenland en gedwongen terugkeer van jongeren die in het buitenland studeren.

De beveiliging werd verder opgeschroefd door de integratie van nieuwe biometrische technologie zoals gezichtsherkenning met andere veiligheidssystemen.

‘De Chinese autoriteiten lijken te denken dat ze ‘sociale stabiliteit’ kunnen bereiken door mensen onder een microscoop te plaatsen, maar het is waarschijnlijker dat de vijandigheid ten opzichte van de overheid alleen maar groeit door deze programma’s’, zegt Richardson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.