Kanker kost opkomende economieën miljarden

Vandana Rajagopalan (CC BY-SA 3.0)

Een pruimtabakverkoopster in India. In India is pruimtabak een belangrijke oorzaak van voortijdige sterfte door mondkanker.

Voortijdige overlijdens als gevolg van kanker kosten opkomende economieën tientallen miljarden dollars per jaar, staat in een nieuwe onderzoek van de Verenigde Naties. De auteurs pleiten voor preventiemaatregelen en betere behandeling.

De studie onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert dat de totale kosten van verloren productiviteit als gevolg van premature kankersterfte in Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – de BRICS-landen – 46,3 miljard dollar bedroegen in 2012. Dat is het meest recente jaar waarover data beschikbaar waren in al deze landen.

‘De economische impact van kanker in economieën die zich snel ontwikkelen en de levens die erdoor verloren gaan, laten de noodzaak zien van preventie’, zegt Alison Pearce, hoofdauteur van de studie.

Aflatoxine

De BRICS-landen zijn samen goed voor meer dan 40 procent van de wereldbevolking en een kwart van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Ze tellen daarnaast echter ook 42 procent van alle wereldwijde sterfgevallen door kanker.

De BRICS-landen zijn samen goed voor meer dan 40 procent van de wereldbevolking, maar tellen daarnaast ook 42 procent van alle wereldwijde sterfgevallen door kanker.

China is met 28 miljard dollar goed voor het grootste verlies aan productiviteit. In het land komt relatief veel leverkanker voor, met als belangrijkste oorzaken hepatis-B-virusinfecties en blootstelling aan aflatoxine, een gifstof aangemaakt door schimmels die kan voorkomen in voeding.

Risicofactoren gerelateerd aan levensstijl, zoals een hoog alcoholgebruik, roken en obesitas, dragen bij aan het aantal kankerdoden in Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië. Rusland telt bijvoorbeeld relatief veel gevallen van lever- en hoofd-halskanker, vermoedelijk als gevolg van alcoholconsumptie.

In India is pruimtabak een belangrijke oorzaak van voortijdige sterfte door mondkanker.

Duurzame ontwikkeling

‘De studie laat het economisch belang zien van preventie, waarbij moet worden ingezet op minder tabaksgebruik, vaccinatieprogramma’s, screening en adequate behandeling’, zegt Christopher Wild, directeur van het International Agency for Research on Cancer (IARC). ‘Dat redt niet alleen levens, maar is ook een belangrijke hefboom voor duurzame economische ontwikkeling.’

De studie verscheen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.