Ruim voldoende laadpalen voor elektrische auto’s

Håkan Dahlström (CC BY 2.0)

 

In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, is er geen gebrek aan publieke laadpalen voor elektrische auto’s. In de meeste Europese lidstaten zijn voldoende palen gepland om het aantal auto’s bij te houden tot 2020.

In de EU is nog steeds amper 1,4 procent van de verkochte auto’s een elektrisch model. Maar dat is niet het gevolg van een gebrekkige laadinfrastructuur, stelt het Electromobility Platform, dat spelers uit de industrie-, transport- en overheidssectoren verenigt.

1 op 6

Uit een analyse van het platform blijkt dat er nu ongeveer 1 publieke laadpaal per 6 elektronische voertuigen beschikbaar is. Dat is een gemiddelde, er zijn dus regio’s waar er meer en minder laadpalen te vinden zijn, maar het gemiddelde is veel hoger dan de Europese doelstelling van 1 op 10.

Op de belangrijkste Europese snelwegen zal er bovendien tegen 2020 om de 40 kilometer een snellader beschikbaar zijn. Ook dat is beter dan de aanbevelingen van de Europese Commissie, die een station om de 60 kilometer wilde zien.

2020

Als de lidstaten zich houden aan hun plannen voor de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur, zal er over twee jaar nog steeds 1 laadpaal per 10 elektrische auto’s beschikbaar zijn – voldoende volgens de doelstellingen van de commissie. Na 2020 zijn er wel bijkomende investeringen nodig om de stijgende verkoop bij te benen.

‘Het momentum kan enkel aangehouden worden als alle EU-lidstaten de shift naar een uitstootarme economie actief ondersteunen.’

‘De Europese lidstaten maken de juiste bocht op het vlak van elektromobiliteit en de markt is zich op een bemoedigende manier aan het ontwikkelen’, zegt Marie-France van der Valk, directeur bij Renault-Nissan en voorzitter van Electromobility. ‘Maar het momentum kan enkel aangehouden worden als alle EU-lidstaten echte inspanningen doen voor de uitbreiding van de infrastructuur, aanbestedingen en een actieve ondersteuning van de shift naar een uitstootarme economie.’

Het platform ziet vooral een grote kans voor overheden om de transitie een duwtje in de rug te geven, door zelf elektrische voertuigen aan te schaffen en in te zetten. Met name in de steden kan dat de luchtkwaliteit erg ten goede komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.