Grootste steenkoolproducent ter wereld verwacht einde steenkool

CC Land Rover Our Planet

 

Voor Coal India is het ‘een kwestie van tijd’ voor groene energie steenkool zal vervangen. Een opmerkelijke uitspraak als je weet dat Coal India de grootste steenkoolproducent ter wereld is. 

In het rapport Coal Vision 2030 stelt Coal India dat de vraag naar steenkool ‘substantieel zal dalen’. ‘Groene energie zal uiteindelijk steenkool vervangen’, stelt het rapport onomwonden.

Kwestie van tijd

‘Met de toenemende dreiging van de klimaatverandering, die een impact heeft op de mensheid, en de wereldwijde focus op de financiering van hernieuwbare energie, is het nog een kwestie van tijd voor alternatieve schone energie kolen zal vervangen’, staat in Coal Vision 2030.

‘Als je midden in een verandering zit, is het erg moeilijk om de schaal van die verandering in te schatten. Vaak blijven de meeste mensen in een staat van ontkenning leven tot ze niet meer onder de verandering uit kunnen.’

Nog flinke groei

Zo’n toekomstvisie is zeldzaam in de fossielebrandstoffensector. Coal India, dat door de Indiase staat wordt gecontroleerd, is de grootste steenkoolproducent ter wereld.

Toch gaat het rapport voor de eerstkomende jaren nog uit van een flinke groei, maar die groei zal lager uitvallen dan de voorbije jaren. ‘Bijkomende steenkoolmijnen zijn daarom niet nodig’, schrijven de auteurs. Vorig jaar kondigde Coal India al aan dat het 37 ondergrondse mijnen zou sluiten.

Volgens het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, een Amerikaans onderzoeksinstituut, zal de Indiase vraag naar steenkool zijn piek bereiken in het komende decennium.

De Indiase steenkoolsector stelt rechtstreeks en onrechtstreeks ongeveer één miljoen mensen te werk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.