Belastingparadijzen spelen rol in ontbossing en illegale visserij

Dave Johnson (CC BY-NC 2.0)

Zweedse en Noorse onderzoekers, onder meer verbonden aan het Stockholm Resilience Centre, ontdekten dat 68 procent van het buitenlandse kapitaal dat naar sectoren gaat die geassocieerd worden met ontbossing van het Amazonegebied, via belastingparadijzen zoals de Bahama’s (foto) en de Kaaimaneilanden gaat.

Belastingparadijzen spelen een belangrijke rol in activiteiten die schade toebrengen aan het milieu, constateren onderzoekers. Er blijkt een duidelijke link te zijn met ontbossing en illegale visserij.

De Zweedse en Noorse onderzoekers, onder meer verbonden aan het Stockholm Resilience Centre, ontdekten dat 68 procent van het buitenlandse kapitaal dat naar sectoren gaat die geassocieerd worden met ontbossing van het Amazonegebied, via belastingparadijzen zoals Belize, de Bahama’s en de Kaaimaneilanden gaat. Het gaat dan onder meer om geld dat geïnvesteerd is in de rundvlees- en soja-industrie in Brazilië.

Van vissersschepen waarvan bekend is dat ze zich schuldig maken aan illegale visserij, bleek 70 procent te zijn geregistreerd in belastingparadijzen.

Indirecte subsidie

De onderzoekers noemen het verlies aan belastinginkomsten “indirecte subsidie aan deze economische activiteiten, met zeer schadelijke milieugevolgen.”

“Onze analyse laat zien dat het gebruik van belastingparadijzen niet alleen een sociaalpolitieke en economische uitdaging is, maar ook een milieu-uitdaging”, zegt Victor Galaz, hoofdauteur van de studie.

Hij wijst erop dat onderzoeksjournalisten eerder al onderzoek deden naar bepaalde locaties. Deze nieuwe studie gaat echter uit van een meer systematische benadering, waarbij is gekeken naar het Amazonegebied en de oceaan. “Het Amazone-regenwoud is cruciaal voor de stabilisering van het klimaatsysteem op aarde, en de oceaan is een vitale bron van proteïnen en inkomsten voor miljoenen mensen wereldwijd, vooral in laaginkomenslanden waar voedselgebrek heerst.”

De studie is deze week gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.