Het is tijd voor solidariteit en naastenliefde

Belgian solutions

© Greg Henno

 

Hoorde u al wel eens van ‘Belgian solutions’? Een website –en intussen twee boekjes- vol foto’s met idiote ‘oplossingen’ in het Belgische straatbeeld. Een straatuiteinde waar een tiental verkeersborden bij elkaar zijn gepropt, waardoor u geen idee meer hebt van wat de regels nu eigenlijk zijn. Een afgevallen verkeerslicht dat met sterke tape opnieuw aan de paal geplakt is. Een grote, sierlijke bloembak in het midden van een fietspad…

‘Not every solution is the answer to a problem’, luidt het motto van het boekje. Dat is waar ik aan denk, bij het lezen van nieuws over ons migratiebeleid. ‘De Lijn haalt bushaltes weg bij Brussels Noordstation’. Waarom doet De Lijn dit? Wegens klachten van overlast, vanwege klanten en personeel. Migranten, oftewel ‘mensen zonder papieren’ of ‘illegalen’ komen er samen, omdat ze geen andere slaapplek hebben, en dat zorgt voor ‘geurhinder en een onveiligheidsgevoel’, volgens de getuigen. Oplossing: bushaltes afschaffen. Schouderklopje, Belgian solution.

In ander, gerelateerd nieuws, beslist Theo Francken dat er slechts 50 asielaanvragen per dag behandeld worden. ‘Wie vandaag geen asiel kan aanvragen omdat er al 50 registraties waren, “krijgt op dat moment geen opvang”, zegt Francken. “Ze kunnen wel asiel krijgen in de dagen die daarop volgen.” Waar de asielzoekers in tussentijd slapen, weet de staatssecretaris niet.’, aldus de VRT-website. Wel, we weten waar ze slapen: in het Noordstation, onder andere. In het Maximiliaanpark, waar ze geregeld hardhandig verjaagd worden door politie.

Daarnaast spreekt Francken verontwaardigd over een overrompeling van jonge Palestijnse mannen, die door smokkelbendes naar Europa gebracht zouden zijn. Volgens hem ligt de oorzaak bij Merkels ‘laks Wir schaffen das’-beleid, dat meer vluchtelingen naar onze landen lokt en wil hij met de limiet van 50 aanvragen ‘een duidelijk signaal geven dat België niet het land van melk en honing is’.

Beste lezer, zet u even aan uw browser en geef ‘Gaza, geweld’ in. U begrijpt dan snel waarom er een piek in Palestijnse vluchtelingen is sinds enkele maanden. In mei kwam het tot Gaza’s dodelijkste dag van geweld in jaren. Als u een beetje verder zoekt op ‘wapens Gaza’, leest u dat de EU en VS onverstoord wapens blijven leveren aan Israël. De Verenigde Staten, Israëls machtige bondgenoot, beloofde militaire hulp ter waarde van $38 miljard, gedurende de tien komende jaren. Maar ook landen als Frankrijk, Duitsland, het VK en Italië, deelden licenties uit voor grote volumes militair materiaal voor Israël, volgens Amnesty International. Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, pleitte in een interview met Knack voor een wapenembargo tegen Israël. Daarna wordt het stil tussen mijn zoekresultaten.

Of wacht, toch nog een weetje: 2017 was een recordjaar voor Vlaamse wapenhandel. ‘Vlaanderen heeft vorig jaar voor bijna 70 miljoen euro wapens uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie. Vooral de Verenigde Staten zijn een gretige afnemer.’, luidt de ondertitel van het artikel in De Tijd, begin 2018. Wie de ultieme eindbestemmelingen en toekomstige gebruikers worden van deze wapens, blijft vaak heel wazig. Organisaties als Amnesty en Vredesactie pleiten al meerdere jaren voor transparantie.

Belangenconflict

In de maand oktober van dit jaar, waren de meeste vluchtelingen die ons land binnen kwamen afkomstig uit Syrië, Palestina, Afghanistan en Irak. Het Midden-Oosten (met Saudi-Arabië op kop –medeverantwoordelijke voor de humanitaire ramp in Jemen) is een van de grootste importeurs van Belgische wapens. FN Herstal, Belgiës grootste wapenfabrikant, zet zijn werk echter voort, aangezien de gewestregeringen het cliché-gewijs niet eens geraken. FN is trouwens 100% in handen van de Waalse overheid en is daardoor verantwoordelijk voor de 1500 fabriekswerknemers. De Waalse overheid zit vast in een belangenconflict.

Als onze regering nalatig omspringt met verantwoordelijkheden en bewust mensenrechten overschrijdt uit economische belangen, is het tijd dat het volk zijn hart laat zien.

Ik geef u ook graag nog mee wie Belgiës op een na grootste olieleverancier is: het Midden-Oosten, met Saudi-Arabië ver op kop, gevolgd door Irak en Iran. Heel onze economie en politiek zit dus vast in dit belangenconflict. We worden rijk aan oorlog. Veel feiten en opzoekwerk later, wordt alles nog maar eens helder en bevestigd: onze regering houdt deze humanitaire crisis in stand, en erger: ze is medeverantwoordelijk voor het leed, het geweld, armoede en honger waarvan velen hun landen ontvluchten, om hen uiteindelijk hier asiel te weigeren, waarop ze als mens recht hebben.

Onze ministers weten al te goed waarom ze een toename zien in het aantal vluchtelingen, maar criminaliseren hen liever dan hun verantwoordelijkheid als politicus op te nemen. Belgian solutions 2.0.

Mubarak, gevlucht uit Afghanistan, geeft bijles als vrijwilliger in België.

Net als in Europese vluchtelingenkampen als Moria op Lesbos, is het ook in Brussel afwachten tot mensen breken, uit onmacht, uitzichtloosheid, honger en kou. Om vervolgens beschuldigend naar ‘de illegalen’ te wijzen, omdat ze een onveiligheidsgevoel onder de bevolking en toeristen teweeg brengen. Om hen te ontmenselijken, zodat de meeste mensen hun medemens op de vlucht als het probleem gaan zien, in plaats van het politieke en economische spel dat hieraan ten grondslag ligt. Niemand vlucht zomaar, en de meeste vluchtelingen die ik het voorbije jaar sprak, waren veel liever in hun thuisland gebleven, ware het niet dat het te onveilig werd om te blijven. Net omdat ze het geweld in hun thuislanden zo beu zijn, kwamen de meesten naar hier en willen ze in rust en veiligheid vertoeven.

Belgische solidariteit

Ik beeld me in dat een honderdtal Vlamingen, die ik dagelijks kruis in het verkeer en die vaak agressief, onhoffelijk gedrag vertonen, -omdat het allemaal niet snel genoeg gaat op de baan-, in het Noordstation moeten samenhokken tegen kou en bij gebrek aan andere opties. Ik zeg u met stellige zekerheid dat er al grote rellen waren uitgebroken. Wij nemen immers al onze rechten als vanzelfsprekend, en eigenen er ons telkens meer toe, terwijl we in shock zijn als mensen hun heil willen zoeken in ons land, omdat ze gehoord hebben dat het hier beter en veiliger is.

De winter staat aan de deur, kerst lonkt al in de etalages, en mensen die hun thuis gedwongen moesten verlaten, slapen op straat. Het is tijd voor solidariteit en naastenliefde. Als onze regering nalatig omspringt met verantwoordelijkheden en bewust mensenrechten overschrijdt uit economische belangen, is het tijd dat het volk zijn hart laat zien. En dat ook dat meer getoond wordt in de media. Want ik ben er zeker van dat velen al bijdragen op hun manier. Als u toch nog een duwtje nodig heeft: informeer u bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen of 11.11.11, breng eten en warme kleren naar het Noordstation of Maximiliaanpark, geef u op voor vrijwilligerswerk of doneer een bescheiden bedrag aan nationale of internationale ngo’s, als Artsen Zonder Grenzen en Help Refugees.

Laat zien dat wij Belgen beter zijn dan onze apathische regeringsleiders. Laat zien dat solidariteit leeft en dat er ook doeltreffende Belgian solutions bestaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.