‘Inbreuk op de wettelijke bepalingen in de EU’

Advocaat-generaal Europees Hof: Verlenging Doel 1 en 2 onwettig

Alexandre Jacquemin (CC BY-SA 3.0)

De advocaat-generaal van het Europees Hof oordeelt dat de verlenging van de levensduur van Doel 1 en Doel 2 onwettig is. Er is immers geen milieueffectenrapport en er heeft geen publieke consultatie plaatsgevonden, zegt zij in het advies aan het hof.

In juni 2015 verlengde de Belgische regering de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met tien jaar. Dat gebeurde toen zonder een milieueffectenrapport en zonder een publieke consultatie. Reden genoeg voor de organisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) om die beslissing aan te vechten voor de rechtbank.

Juliane Kokott, de advocaat-generaal bij het Europees Hof, volgt nu de redenering van de organisaties. Ze ziet “voldoende redenen om aan te nemen dat de verlenging een inbreuk inhoudt op de wettelijke bepalingen in de EU.”

Het Europees Hof zelf moet zich nog uitspreken, maar in de meeste gevallen volgt het hof de mening van de advocaat-generaal.

Windmolens

“De Verdragen van Espoo en Aarhus vereisen een grensoverschrijdende milieueffectbeoordeling en publieke inspraak bij een levensduurverlenging van kerncentrales”, zegt Sara Van Dyck van BBL.

BBL en IEW onderzoeken momenteel nog de potentiële concrete juridische gevolgen van dit advies voor de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2, want de advocaat-generaal lijkt de deur op een kier te houden voor behoud van die verlenging.

“Zelfs voor de bouw van een windturbine moet een milieueffectenrapport opgemaakt worden”, zegt Van Dyck. “Het is niet meer dan logisch dat dit ook moet voor risicovolle kerncentrales in een dichtbevolkt gebied. Dat een incident niet onwaarschijnlijk is, wordt aangetoond door de talloze mankementen aan de oude kerncentrales. Zo liggen Doel 1 en Doel 2 momenteel stil door lekkende leidingen in het koelwatercircuit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.