Hulporganisaties zoeken 710 miljoen tegen honger in Somalië

Cate Turton / Department for International Development (CC BY 2.0)

Beeld van de hongersnood in Somalië in 2011.

Hulporganisaties hebben een plan uitgewerkt om de gevolgen van de droogte in Somalië te beperken. Ze zoeken 710 miljoen dollar om cruciale, levensreddende hulp te brengen aan 4,5 miljoen Somaliërs die getroffen zijn door de droogte.

De Gu-regens, die normaal over het land trekken tussen april en juni, hebben het tot nog toe helemaal laten afweten. Dat terwijl Somalië nog aan het herstellen is van de aanhoudende droogte in 2016 en 2017. Met uitzondering van de regens vorig jaar was elk regenseizoen van 2015 tot nu al ondermaats.

Door de abnormale droogte zal het aantal mensen dat met voedselonzekerheid kampt naar verwachting tot 2,2 miljoen stijgen tegen juli.

Het huidige regenseizoen is het derde droogste sinds het begin van de jaren 1980. Het gevolg zijn mislukte oogsten in de landbouw en een dalende productiviteit in de veeteelt.

Als gevolg daarvan zal dat het aantal mensen dat met voedselonzekerheid kampt naar verwachting tot 2,2 miljoen stijgen tegen juli. Dat is meer dan 40 procent meer dan begin dit jaar.

De impact van de droogte dreigt de vooruitgang teniet te doen die vorig jaar is geboekt, waarschuwt het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken (UNOCHA). Er is daarom een onmiddellijke opschaling van de humanitaire respons nodig om de gevolgen van de droogte te beperken. Zo niet stevent het land af op een grote humanitaire ramp.

Geldgebrek

Van de 1,08 miljard dollar die nodig is in het kader van het Humanitaire Responsplan van de VN, is nog maar 20 procent gevonden.

“De droogte in de Somalië doet de situatie snel verslechteren en werd veel sneller intenser dan we het voorbije decennium gewend waren”, zegt George Conway, humanitair coördinator voor de VN in Somalië. “Het land bevindt zich nu op een kruispunt: als we voldoende middelen vinden, kunnen we de structuren heractiveren die in 2017 met succes de hongersnood hebben afgewend.”

Volgens Conway is het cruciaal dat iedereen zijn schouders onder de operaties zet, “inclusief de Somalische overheid, internationale donoren, de privésector en Somaliërs in het land zelf en in de diaspora.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.