Wetenschappelijk klimaatrapport IPCC geweerd uit onderhandelingen

Saoedi-Arabië en andere olieproducerende landen ondergraven VN-klimaattop

Avaaz (CC0)

Ditmaal voerden de producenten van gas en olie de druk op onder leiding van Saoedi-Arabië. Het land weigerde om nog verder te onderhandelen, omdat het de wetenschappelijkheid van het rapport in twijfel trok.

De jongste klimaattop van de Verenigde Naties liep af met een sisser. De top over klimaatverandering ging door tussen 17 en 27 juni in Bonn, Duitsland. Het was de bedoeling om er het IPCC-rapport over de globale opwarming als leidraad aan te nemen voor het klimaatbeleid van alle lidstaten. Door een groep gas- en olieproducerende landen is dat rapport nu echter geweerd uit het verdere debat.

Het rapport in kwestie bespreekt de verschillen in impact bij een globale opwarming van 1,5°C en 2°C. Voor kleinere landen, voornamelijk eilandstaten, kan die halve graad verschil cruciaal zijn voor hun voortbestaan. Het is één van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs om de globale opwarming tot 1,5°C te beperken. De VN had het rapport besteld bij het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, het VN-klimaatpanel), uit naam van alle lidstaten. Het IPCC bestaat wereldwijd uit honderden klimaatexperts en -organisaties.

Ditmaal voerden de gas- en olieproducerende landen de druk op onder leiding van Saoedi-Arabië.

De bevindingen van het rapport zouden vervolgens dienen als inspiratiebron om de CO2-uitstoot op verschillende beleidsniveaus sneller en nog sterker te verminderen. Op de VN-klimaatbesprekingen van vorig jaar in de Poolse stad Katowice kwam er al tegenstand tegen het rapport van de Verenigde Staten, Rusland, Koeweit en Saoedi-Arabië. Zij wilden de conclusies van het rapport niet onderschrijven.

Ditmaal voerden de gas- en olieproducerende landen de druk op onder leiding van Saoedi-Arabië. Het land weigerde om nog verder te onderhandelen, omdat het de wetenschappelijkheid van het rapport in twijfel trok. Zo stelde het land vragen bij de gebruikte methodologie, en vreesde ze dat wetenschappelijke onzekerheden het te volgen klimaatbeleid zou hinderen.

Om de situatie te ontmijnen, sloten de lidstaten tijdens de slotvergadering een overeenkomst. In een gezamenlijke tekst willen ze hun waardering en dankbaarheid uiten tegenover het klimaatpanel, maar verklaren ze dat het rapport uitgesloten wordt in het verdere officiële debat tijdens de formele onderhandelingen. Tegelijkertijd wil de tekst wel iedereen aanmoedigen om de conclusies van het panel in acht te nemen.

De voorzitter van de top, Paul Watkinson, benadrukte dat wetenschap belangrijk blijft in de strijd tegen klimaatverandering en ‘essentieel voor al onze individuele en collectieve activiteiten’. De Ethiopiër Gebru Jember Endalaw, hoofdonderhandelaar voor de minst ontwikkelde landen, vertelde aan de website Climate Home News dat het een fout was om het rapport uit de toekomstige onderhandelingen te weren, maar dat het een betere oplossing was dan verder te moeten gaan en gehinderd te worden door allerlei problemen.

Teleurstelling

‘Het is verontrustend wanneer iemand probeert om de wetenschap in diskrediet te brengen’

Na de vergadering uitten verschillende diplomaten hun teleurstelling over de slotovereenkomst. Aan Climate Home News verklaarde een diplomate van het Latijns-Amerikaanse Costa Rica het volgende: ‘We begrijpen dat vele boodschappen uit het rapport moeilijk zijn om te accepteren. Maar in klimaatverandering is luisteren naar de wetenschap geen keuze, maar een plicht.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
De hoofdonderhandelaar voor de Alliantie van Kleine Eilandstaten (Aosis, Alliance of Small Island States), Carlos Fuller, verwees volgens de website naar de hittegolf die tijdens de top plaatsvond, en naar de toekomst van de eilandstaatjes: ‘Het is verontrustend wanneer iemand probeert om de wetenschap in diskrediet te brengen, en zeker middenin een hittegolf. Wij zijn diegenen die lijden als anderen de wetenschap verwerpen.’

Lois Young, een andere diplomaat van de Aosis en ambassadrice van Belize, zegt in een opiniestuk in The Financial Times dat door de overeenkomst de eilandstaten de facto opgeofferd worden. Ze roept de dwarsliggende landen op om een stap opzij te zetten. Endalaw hoopt ondertussen dat tijdens de volgende klimaattop in Chili de bevindingen van het rapport nog aan bod zullen komen tijdens verdere informele gesprekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.