Israël vraagt sluiting UNRWA

Agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in diepe crisis na ontslag topman

UN Photo / Jean-Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0)

Het VN-Agentschap voor Palestijnse vluchtelingen verkeert in een diepe crisis nadat directeur Pierre Krähenbühl woensdag ontslag nam vanwege een onderzoek naar machtsmisbruik. De vraag is onder meer of hij zijn vriendin aan een topbaan heeft geholpen. De ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties vraagt om de sluiting van het agentschap.

De beslissing van Krähenbühl, de commissaris-generaal van het VN-Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA), om een stap opzij te zetten komt er op een moment dat het bureau worstelt met een enorme cashcrisis. Die was het gevolg van het stopzetten van alle financiële steun van de Verenigde Staten, de hoofddonor van UNRWA.

Grootste crisis ooit

“Dit is de grootste crisis voor UNRWA ooit”, zegt David Bedein, directeur van onderzoeksgroep Center for Near East Policy Research in Jerusalem, een onderzoeksgroep die al jaren tegen het bureau lobbyt.

“Het is niet de schoolleerkracht of een sociaal werker die betrapt is met de hand in de koekjestrommel. We praten hier over een van de hoogsten in rang, iemand van wie verwacht wordt een onberispelijk voorbeeld van zuiverheid voor de organisatie te zijn.”

Volgens Bedein hebben assistenten van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres met hem gesproken over het reviseren van UNRWA om het bureau meer transparant en minder politiek te maken. Maar er moet meer gebeuren dan enkel wat mensen aan de top vervangen, zegt Bedein, die het systeem “een puinhoop” noemt.

Meeting achter gesloten deuren

Gevraagd om een reactie op de onthullingen, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric aan persbureau IPS dat UNRWA een “proces ondergaat om zijn werk te kunnen verderzetten en te versterken, ondanks de financiële tegenslagen” en dat ze zich nu focussen op “het behouden van het overzicht en de geloofwaardigheid.”

Dujarric weigert om commentaar te geven op de vermeende meetings achter gesloten deuren over een revisie van het UNRWA, tussen Guterres’ assistenten, Bedein en rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum, een Joodse mensenrechtenorganisatie.

Inner circle

Het ontslag van de Zwitser Krähenbühl gaat “onmiddellijk van kracht” zei Dujarric afgelopen woensdag aan de aanwezige journalisten. Guterres wees de Brit Christian Saunders dezelfde dag nog aan om tijdelijk diens bevoegdheden over UNRWA over te nemen.

Tegen Krähenbühl loopt het vermoeden dat hij deel uitmaakte van een “inner circle” van UNRWA-functionarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan “seksueel wangedrag, nepotisme, wraakacties, discriminatie en nog enkele andere zaken”. Dit staat te lezen in een vertrouwelijk rapport van een VN-waakhond dat eerder dit jaar werd gelekt.

Volgens het document had Krähenbühl een relatie met senior adviseur Maria Mohammedi in 2014 die “meer dan professioneel was” en regelde hij dat ze samen met hem mee kon vliegen op dure business class-vluchten.

Israël wil sluiting

Woensdag stelden de VN in een verklaring dat onderzoekers geen bewijs hadden gevonden van “fraude of verduistering van operationele middelen” tegen Krähenbühl, maar dat er wel “kwesties waren inzake het beheer die moeten worden bekeken.”

Danny Danon, de ambassadeur van Israël bij de VN, zei dat het Krähenbühl-schandaal slechts het laatste was in een “groeiende lijst van beschuldigingen” tegen het agentschap en dat er “geen andere oplossing is voor UNRWA dan te sluiten.”

Ook ambtenaren uit de administratie van VS-president Donald Trump hebben al verscheidene keren kritiek geuit op UNRWA, zeggende dat de scholen en ziekenhuizen die het agentschap onder het beheer heeft, zouden moeten georganiseerd worden door de buurlanden.

Onderwijs en gezondheidszorg

Het agentschap zit al in het slop sinds Washington, historisch altijd de grootste donor, de bijdragen reduceerde van 360 miljoen dollar naar 60 miljoen in 2018. Begin dit jaar werd zelfs dat laatste bedrag volledig ingetrokken.

UNRWA werd opgericht na de Arabisch-Israëlische Oorlog in 1948 om 700.000 Palestijnse vluchtelingen die uit hun huizen werden gedreven door het geweld, opvang te bieden. Door het uitblijven van een permanente oplossing, is het mandaat voor UNRWA keer op keer verlengd door de Algemene Vergadering van de VN.

Het agentschap voorziet in onderwijs voor 500.000 Palestijnse studenten, gezondheidszorg voor 8,8 miljoen patiënten per jaar in 144 centra, en sociale dienstverlening voor 5 miljoen Palestijnen. UNRWA is ook een belangrijke werkgever in de Palestijnse gebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.