Een serieuze Europese dreiging?

De Hongaarse onderminister van Buitenlandse Zaken Zsolt Nemeth dreigde afgelopen woensdag met interventies in Bahrein, Jemen en Syrië. Hij deed deze uitspraken in het Europese parlement in naam van Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van Europees Buitenland- en Veiligheidsbeleid. MO* sprak hierover met Francis Baert van centrum voor EU-studies.

“De voorbije drie weken heeft de Europese en internationale gemeenschap een duidelijke visie rond de ‘Responsibility to protect’ gevormd en dat moet een waarschuwing zijn aan het adres van Jemen, Bahrein en alle andere landen met een autoritair regime. Ze weten dat er in Libië en Ivoorkust interventies zijn geweest en dat blijft een mogelijkheid”, verkondigde Zsolt Nemeth tijdens een debat in het Europese Parlement in Straatsburg. Hij verving daar Catherine Ashton. Het is niet ongebruikelijk dat zij zich laat vervangen door iemand van het voorzittende land als ze het te druk heeft. Volgens haar woordvoerder Michael Mann lijken de uitspraken agressiever dan ze bedoeld zijn.

Francis Baert van het centrum van EU-studies in Gent die zijn onderzoek doet over de relaties tussen de EU en de Golfstaten, was verrast door de uitspraak. Volgens hem is ze vrij direct en in de lijn met wat Sarkozy in het verleden gezegd heeft. Hij is er van overtuigd dat er van die dreiging weinig in huis zal komen. ‘In de eerste plaats omdat het praktisch niet echt haalbaar is. De kans is klein dat de verschillende landen hierover effectief tot een akkoord zullen komen. Een eventuele “coalition of the willing” zou de steun moeten hebben van de VS. Zolang hun belangen in de regio – de Amerikaanse Vijfde Vloot ligt bijvoorbeeld gestationeerd in Bahrein – niet worden aangetast, zullen zij niet echt geneigd zijn om op te treden’, aldus Baert.

“Deze dreiging is weer een teken van het Europese non-beleid. Er wordt veel gepraat, maar weinig echt gedaan.”
‘Bij verdere interventie in de regio doemt daarnaast het beeld van de “clash of civilisations” – het Westen tegen de moslims - op. Libië kon het Westen nog verkopen als een humanitaire missie. Omdat er toch enkele Arabische staten meededen, kon toch een broos evenwicht bereikt worden. Bahrein is overigens een van die staten. Het zou dus wel contradictorisch zijn om daar ook te tussen te komen.’

Volgens Baert behoren Bahrein, Syrië en Jemen niet de traditionele actieradius van de EU. De landen in het Midden-Oosten zijn vaak politiek en militair met elkaar verstrengeld. Toch focust de EU zich enkel op de landen aan de Middellandse Zee. Daar zijn ze met veel goede intenties mee begonnen, maar dat lijkt nu ook op een sisser af te lopen. De EU zou beter een beleid voor heel de regio ontwikkelen, vindt Baert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.