El Salvador: dagelijks geweld tot in onze straat

Gisterenavond zaten we om 19u15 naar het nieuws te kijken toen we plotseling dicht bij huis een zestal knallen hoorden. Eerst dachten we dat het “voetzoekers” waren, maar de knallen waren te “droog” om vuurwerk te kunnen zijn. Het waren wel degelijk schoten.

Op zo’n moment blijf je toch een beetje onzeker zitten, omdat je niet precies weet wat er aan de hand is. En dan blijf je natuurlijk ook liever binnen dan buiten even een kijkje te gaan nemen.

19u15 is op weekdagen het uur waarop Guadalupe normaal gesproken thuiskomt. Dit keer was ze –gelukkig en toevallig- enkele uurtjes eerder thuisgekomen.

Twintig minuten later is er een aankondiging op het journaal van “Laatste nieuwsbericht” en inderdaad, er was op de hoek van de straat geschoten met twee doden als gevolg. Twee mensen die in hun auto zaten werden beschoten en hebben de aanval niet overleefd. Vanmorgen waren de brokken van de auto nog zichtbaar op straat blijven liggen…

Ook weer toevallig hadden we informatie gelezen over het geweld in Midden-Amerika. De Wereldbank zegt dat Midden-Amerika op het punt staat “narcoland” te worden.

De toon waarop men in Washington spreekt over de veiligheid in Midden-Amerika was tot nu toe grijs. Nu is de toon zwart, ondanks de inspanningen die men in landen zoals El Salvador doet om investeringen aan te moedigen.

Een nieuw rapport van de Wereldbank toont aan dat de criminalitiet in Midden-Amerka het BNP met 8% kan terugdringen. Het rapport :”Misdaad en Geweld in Midden-Amerika: een uitdaging voor de ontwikkeling” zegt dat El Salvador een gemiddelde van 58 moorden per honderdduizend inwoners telt en dus niet erg hoopvol kan zijn.

“De corruptie, gelinkt aan de drugstrafiek op hoge niveaus van justitie, samen met de grote middelen waarover de georganiseerde misdaad beschikt” tonen aan dat het niets helpt als de overheid meer fondsen stopt in de drugscontrole. Dat zal het geweld niet doen verminderen.

Die evaluatie van de Wereldbank staat in contrast met de cijfers die de overheid in El Salvador geeft. In de hoofdstad, zo zegt de regering, is het aantal moorden en misdaden in 2010 gedaald.

Drie elementen ondersteunen het geweld in Midden-Amerika: drugstrafiek, de jeugdbendes en het aantal wapens die makkelijk te vinden zijn. Bovenop het trauma en het lijden bij de individuele slachtoffers, hebben de misdaad en het geweld een hoge kostprijs op nationale niveaus. De georganiseerde misdaad vervangt overheidsfuncties. De Middenamerikaanse landen zijn de controle op het geweld aan het verliezen. In die zin zijn de Midden-Amerikaanse landen flink op weg om “narcostaten” te worden, zegt Francisco Dall’Anese, Commissaris van de Internationale Commissie van de UNO tegen de Straffeloosheid in Guatemala.

De beschikbaarheid van vele wapens is een erfenis van de interne oorlogen in de regio, maar ook van de import van wapens. De cijfers spreken van 198 duizend geregistreerde wapens in handen van burgers in El Salvador. Maar er zijn meer dan 450 duizend wapens in omloop.

De terreur die we in de rapporten lezen, beleven de mensen hier dagelijks. Hopelijks komt er ooit eens een einde aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.