14.09-05.10

Ghent Gnawa Festival - Les Fils d'Afrique

Van 14 september tot 5 oktober in De Centrale in Gent

In lang vervlogen tijden werden mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara als slaven verkocht aan de heersende klasse van de Maghreb.  Veel van die zwarte slaven groepeerden zich in mystieke broederschappen, die sindsdien de gnawarituelen  bezielen (oorspronkelijk een zuiverings- en genezingsritueel), waarbij de toehoorders in trance gebracht worden. Opmerkelijke instrumenten binnen de gnawacultuur zijn de qaraqeb (metalen castagnetten), en de guembri (3-snarige luit).

De meest levendige Gnawa-scène buiten Marokko vinden we vandaag terug in Brussel.  Redenen genoeg voor De Centrale om deze community in de kijker te zetten.  Hun muziek vermengt traditionele elementen met een eigentijds geluid.

Op dit eerste Belgische gnawa festival staan een aantal gerenommeerde maalems (gnawa meesters) centraal.  Majid Bekkas gaat de dialoog aan met de jazz.  L’Haal is een dansproductie van de Marokkaanse choreograaf Khalid Bhenghrib met livemuziek van Hassan Boussou.  DJ Tudo vermengt muziek van zijn eigen Braziliaanse roots met Marokkaanse geluiden.  Kers op de taart is het concert van sterzanger Hamid El Kasri in samenwerking met de Algerijnse percussionist Karim Ziad.

Workshops, lezingen… vullen het programma verder aan.

Ontdek hier het volledige programma en alle praktische info.

zaterdag, 14 september, 2019 - 20:00 tot zaterdag, 5 oktober, 2019 - 20:00