11.05

Globalisering en deglobalisering - een kritisch perspectief | Webinar met John Vandaele

Na de val van de Berlijnse Muur werd het tijdperk van de (neoliberale) globalisering afgekondigd: één grote wereldmarkt met zo weinig mogelijk sociale, fiscale of ecologische regels. Iedereen zou er beter van worden, heette het. Was dat zo? We onderzoeken wie beter werd van globalisering en wie niet (welke landen, bedrijven, sociale groepen?) en wat de link is tussen globalisering en klimaatverandering. We bekijken tevens waarom ook de financiële crisis van 2008 nauw samenhangt met de manier waarop de globalisering werd georganiseerd. En waarom intussen, vooral in de rijke landen, het draagvlak voor globalisering verzwakt is. De verkiezing van Trump tekende het falen van de globalisering. COVID onderstreepte nog verder de kwetsbaarheden van de globale economie.

Wat zijn de tekenen van deglobalisering? En waarom zien we die? Waarom leiden meer binnenlandse ongelijkheid, de klimaatcrisis en de opkomst van China onvermijdelijk tot de stille dood van het neoliberalisme? En wat komt er in de plaats van de globalisering zoals we die tot nu toe hebben gekend? Wat wordt de betekenis en positie van het ‘Zuiden’ in die wereld? Maar ook, welke gevolgen heeft dit voor het functioneren van een Adviesraad voor Internationale Solidariteit in een stad als Gent?

De Gentse journalist John Vandaele kreeg de kans om bij De Morgen, Knack en MO* de globale evoluties van de voorbije dertig jaar op de voet te volgen. Hij voert ons door het verhaal.

Wanneer? Dinsdag 11 mei om 20u. Inloggen is mogelijk vanaf 19u45.

Deze lezing wordt aangeboden via MS Teams; een dag op voorhand sturen we jullie de betreffende link.

De lezing is gratis maar schrijf zeker in vóór 10 mei, via deze link.

dinsdag, 11 mei, 2021 - 20:00