29.11

Lezing econome Ann Pettifor: We hebben een alternatief nodig voor globalisering

Maandag 29 november, 19 uur, Bozar, Brussel.

We hebben een alternatief nodig voor globalisering – een nieuw internationalisme: voor de massa, niet de enkelingen

Het afstaan van de controle over de economie aan de markten, en in het bijzonder de financiële markten, heeft democratieën bewust verzwakt en geleid tot gevaarlijke ecologische en economische onevenwichtigheden, en steeds terugkerende financiële crises.

Door wereldwijde financiële deregulering is de macht over de binnenlandse economie weggerukt bij democratische regeringen en overgedragen aan markten die nu collectieve goederen beheren die van vitaal belang zijn voor de stabiliteit van de samenleving, de economie en het ecosysteem. Het gaat onder meer om kredietverlening, de rente op krediet, investeringen, wisselkoersen en grensoverschrijdende kapitaalstromen.

Het herstel van het openbaar gezag over het systeem is van vitaal belang, wil de democratische samenleving de overgang naar een stabiele economie op basis van de eindige grenzen van het ecosysteem in goede banen leiden. Met andere woorden, om het ecosysteem op nationaal en mondiaal niveau te stabiliseren, moet de samenleving eerst het internationale financiële systeem hervormen.

In deze lezing van Ann Pettifor zal aan de hand van het werk van John Maynard Keynes, historische gegevens en recente ontwikkelingen in de Europese Unie worden bepleit dat een dergelijke transformatie heel goed mogelijk is. 

Ann Pettifor is een Britse econome die het beste bekend staat om haar voorspelling van de grote schuldencrisis in The Coming First World Debt Crisis. In 2019 verscheen haar boek The Case for The Green New Deal, waarin ze oproept tot een drastische omslag. MO* kon haar ook al eens interviewen.

Info en tickets: https://www.bozar.be/nl/kalender/europe-talk-ann-pettifor

 

maandag, 29 november, 2021 - 19:00