Libiër in Brussel: ‘Geen tijd voor gesprekken’

Ghasm Nagaa vluchtte in 2005 uit Libië na toenemende arrestaties onder tegenstanders van Khadaffi. Hij woonde toen in de omgeving van Tripoli en is oorspronkelijk van Nufassa.

Khadaffi moet volgens Nagaa onmiddellijk een duidelijk stopsignaal krijgen van Europa en de VS. ‘Nu is er geen tijd om gesprekken en bijeenkomsten te houden, nu is actie nodig, desnoods met een interventie van de westerse mogendheden’, zegt hij. ‘Mensen in Libië beschreven me hoe straten vol besmeurd zijn met bloed. In deze situatie kunnen we niet wachten op hulp.’

Olie

‘Europa maakt zich zorgen om de olie terwijl Libiërs om democratie schreeuwen’ is de kritiek van Nagaa en hij waarschuwt dat als Europa en de VS nu niet duidelijk kant kiezen dat ‘de woede van de Libiërs naar het Westen nooit zal verdwijnen.’

‘Europa moet zich niet laten leiden door de dreigementen van Khadaffi en zijn waarschuwing voor islamitisch fundamentalisme. Als hij nu niet verwijderd wordt zal hij alle oliebedrijven vernietigen, want hij is gek.’ Nagaa is zelfs ervan overtuigd dat als iedereen hem zou laten vallen, hij zelfmoord zou plegen.

Nagaa heeft ook kritiek op journalisten in het Westen. Die hebben volgens hem te lang het gevaar van Khadaffi genegeerd. ‘In mijn jaren in Europa heb ik gemerkt hoe journalisten soms schrik hebben om slecht over hem te schrijven. In plaats daarvan hebben ze het constant over zijn strijd tegen het terrorisme en hoe hij voor stabiliteit zorgt en de export van olie vrijwaart’, aldus Nagaa.

Hij kreeg het bericht dat vandaag in Benghazi twee piloten de opdracht hadden een oliebedrijf te bombarderen maar dat beide piloten weigerden. De steden Benghazi, Bayda, Tobruk en Ajdabya waren op het moment dat Nagaa zijn verhaal deed onder controle van het volk. ‘Deze zijn belangrijke steden omdat de meeste petroleum hier zit’, aldus Nagaa.

‘1000 dollar’

Berichten van zijn familie en vrienden uit Libië vat hij samen als ‘heel slecht’. ‘Elke dag zijn er volgens hen honderden doden en ik vrees wel voor het lot van mijn familie want we zijn allemaal altijd tegen het regime geweest’, vertelt hij.

Ghasm Nagaa en zijn familie zijn Berberse Libiërs die ijveren voor een erkenning van de plaatselijke Berberse cultuur. ‘Khadaffi is altijd onze vijand nummer één geweest omdat hij de Berberse geschiedenis van Noord-Afrika ontkent. Maar vandaag is hij de vijand van alle Libiërs’ vertelt Nagaa die wil benadrukken dat er een eenheid is bij het volk.

Volgens zijn familieleden zijn er huurlingen uit onder meer Zimbabwe en Tsjaad die 1000 dollar per dag krijgen om te vechten. Ze vertelden hem ook over de middelen die Khadaffi gebruikt: tanks bedoeld om van op de grond af te vuren naar gevechtsvliegtuigen worden nu ingezet tegen gewone burgers. Nagaa: ‘Deze hebben kogels van 14-5 mm en een reikwijdte van twee kilometer. Dit zijn dure tanks, Khadaffi heeft er dus veel voor over om tegen zijn volk te gebruiken.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift