Longread: Wie stopt resistente tuberculose in Zuid-Afrika?

Op Wereldtuberculosedag trekt MO* naar Zuid-Afrika waar tuberculose de meest voorkomende doodsoorzaak is. De ziekte treft vooral zwakkere bevolkingsgroepen die leven in de buitenwijken van grote steden, opeengepakt in precaire hutten, omgeven door afval.

  • © Tomaso Clavarino Ondanks het feit dat tuberculose na hiv de grootste moordenaar in Zuid-Afrika is, krijgt het niet de nodige aandacht en blijven investeringen van internationale donoren en in het bijzonder van farmaceutische bedrijven uit. © Tomaso Clavarino

De houten en blikken barakken leunen dicht tegen elkaar aan. De onverharde wegen zijn stoffig tijdens de zomer en veranderen in een modderpoel zodra het begint te regenen. De schaarse riolen vullen zich razendsnel met troebel, vuil water.

Kayelitsha is een barakkenbuurt, het tweede grootste township in Zuid-Afrika. Het is de afgelopen jaren bovendien ook het snelst gegroeid en heeft de kaap van 500.000 bewoners bereikt, waarvan de helft jonger is dan negentien jaar. Nieuwe barakken vullen de laatste beschikbare lapjes grond, hutten worden nu ook neergepoot op het strand, zelfs tot aan de duinen: de enige echte grens tussen het township, de toegang naar Kaapstad.

 

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2838   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift