April 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine april 2009.

DOSSIER ZESTIG JAAR NAVO

* VREDESACTIVISTEN BESPIONEERD
Politie, inlichtingendiensten en privébedrijven volgen ‘extremistische elementen’ binnen de vredesbeweging op.

* ‘DE NAVO IS DE RICHTING KWIJT’
Op de Frans-Duitse grens viert de Navo begin april haar zestigste verjaardag. Over de toekomst van de alliantie lopen de meningen uiteen.

ONTWIKKELINGSHULP ALS TERRORISMEBESTRIJDING
België verhoogt het ontwikkelingshulpbudget voor Marokko met vijftig procent. Minister Charles Michel: ‘Preventief investeren is de essentie van ontwikkelingssamenwerking.’

BELGISCH BANKGEHEIM ONDER VUUR
Hoe absurd het ook klinkt voor wie in België veel belasting betaalt op zijn arbeidsinkomen: België is een belastingparadijs.

OPINIE MEDIACRISIS
Journalisten zijn een investering in democratie.

INTERVIEW: AFRIKA-BOEGBEELD AMINATA TRAORÉ
De Malinese Aminata Traoré is een van de meest uitge sproken en gerespecteerde stemmen uit het Afrikaanse middenveld. Ze vindt het de hoogste tijd om een nieuwe wereld te bedenken.

GREEN NEW DEAL XXL
Vakbonden, ngo’s en internationale organisaties hopen dat de G20 in Londen werk zal maken van een Green New Deal XXL. Groene investeringen leveren immers heel wat nieuwe banen op.

HET MIDDEN-OOSTEN SCHUDT DE KAARTEN
In het vredesproces rond Israël en de Palestijnse Gebieden spelen anno 2009 moslimlanden de hoofdrol. Wat is de bijdrage van Egypte, Turkije, Iran, Syrië, Saoedi-Arabië en de Golfstaten?

JACOB ZUMA, DE MAN DIE PRESIDENT WIL WORDEN
ANC-voorzitter Jacob Zuma is de meest omstreden politicus van Zuid-Afrika. De kans is groot dat hij op 22 april de presidentsverkiezingen wint.

‘PLAK EEN PRIJS OP DE NATUUR’
De biodiversiteit op onze planeet kwijnt weg aan een alarmerend tempo. De oplossing? ‘Kleef een prijskaartje op bossen, beekjes en rivierdelta’s.’ Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de markt alleen het probleem kan oplossen.

FOTOREPORTAGE: WATER VOOR FIJNPROEVERS
Adembenemende beelden uit het Zuid-Amerikaanse Patagonië tonen de grand cru van de toekomst: smeltwater van regen die duizenden jaren geleden bevroor.

ESSAY: KUNST IS NIET VOOR KOEIEN
Moet ontwikkelingssamenwerking investeren in kunstenaars? Gie Goris, MO* hoofdredacteur en voorzitter van Africalia, vindt van wel.

GHALIB JAWAD: OVERAL VREEMDELING, OVERAL THUIS
De Marokkaans-Belgische regisseur Ghalib Jawad is met De bannelingen van de zee één van de blikvangers op het filmfestival Open Doek in Turnhout.

EN VERDER

 • Iraanse terreurgroep
 • Cambodja
 • Klimaatwijziging
 • War on drugs
 • Ontwikkelingshulp
 • De burgemeester van Emirdag
 • De Grote Meren
 • Steden en klimaat
 • De cijfers van De Crem
 • Allochtonen nemen festivals in eigen handen
 • Bouwen met bamboe. Koelvloeistoffen
 • De spaarlamp

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.