April 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine april 2010.

ENERGIEVEILIGHEID: De strijd om de pijpleidingen
De pijpleidingen die vandaag in de steigers staan –Nord Stream, South Stream en Nabucco– bepalen morgen de energieveiligheid van Europa. ‘Je kunt de huidige internationale politiek niet begrijpen als je geen oog hebt voor de energiedimensie.’ Een onthullend dossier door MO*journalist Kristof Clerix.

Irene Khan: ‘Ook bedrijven moeten de mensenrechten respecteren’
Europese regeringen hameren altijd op het belang van mensenrechten, al vergeten ze daarbij vaak de sociale, economische en culturele rechten te vermelden. Voor ex-secretaris-generaal van Amnesty International Irene Khan is armoede de ergste mensenrechtenschending en zijn politieke en burgerlijke rechten juist nodig om gemarginaliseerde groepen de kans te geven volop te werken aan hun eigen ontwikkeling.

De stille zuivering van de Westelijke Jordaanoever
Ver van de camera’s van de internationale media voert Israël ongemerkt een stille zuivering door van bezet grondgebied. Simone Korkus begaf zich voor MO* naar afgelegen en halfverlaten dorpen en sprak met de bewoners en hun verdedigers.

VLAAMSE MAROKKANEN INVESTEREN IN DUURZAME ONTWIKKELING
‘Het land van herkomst helpen ontwikkelen is onszelf helpen’
Van honing produceren en het organiseren van alfabetiseringslessen voor vrouwen tot het opzetten van infrastructuurwerken om de meest afgelegen dorpen uit hun isolement te halen. Heel wat Vlaamse Marokkanen investeren in duurzame ontwikkeling in de regio’s waar hun ouders vandaan komen. Een potentieel dat lang niet ten volle wordt benut. MO* verkende het terrein en sprak met enkele pioniers.

Terug naar Kaboel
Afghaanse asielzoekers zullen hun asielaanvraag eerder afgewezen dan erkend zien. De Belgische staat schrikt zelfs niet terug voor repatriëring naar Afghanistan, ook al woedt daar een uitzichtloze oorlog.

Vallen straks de banken voor armen om?
Microfinanciering –het aanbieden van financiële diensten aan de armen– dreigt het slachtoffer te worden van haar succes. Almaar meer microfinancieringsinstellingen dingen naar de gunsten van de kleine man of vrouw, die zich door het overaanbod in een schuldenspiraal dreigt te storten.

OPINIE: Het klimaat verdraagt geen opportunisme
Het klimaatprobleem oplossen zonder een reëel engagement van het bedrijfsleven is in de huidige wereld bijna onmogelijk. Opinie door MO*journaliste Alma De Walsche

Metaalkoorts op de Filippijnen
Miljoenen Filippino’s gaan op 10 mei naar de stembus om een nieuwe president, een nieuw parlement en nieuwe gemeentebesturen te kiezen. De huidige regering zet zwaar in op de mijnbouw om de economische groei op de Filippijnen eindelijk op gang te krijgen. Wie zich daartegen verzet, loopt gevaar: het voorbije decennium werden al twintig antimijnbouwactivisten vermoord. En wie in de mijnbouw werkt, dreigt al snel ten onder te gaan aan kwik of cyanide.

REDD de bossen, spaar het klimaat
Ontbossing is verantwoordelijk voor een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een oplossing daarvoor komt er pas als een levende boom meer geld in het laatje brengt dan een dode. Een mondiaal akkoord hierover is dringend nodig om een nieuwe klimaatzwendel te vermijden.

Het wordt pas lente in Afghanistan als het dooit in Kasjmir
Kasjmir is een explosief mengsel van koloniale katers, nationale identiteiten, regionale ambities, grove mensenrechtenschendingen, schaarser wordend water en een mondiale jihad. Het is dan ook geen verrassing dat het geweld in Kasjmir gekoppeld wordt aan de oorlog in Afghanistan en de gewelddadige opstand in Pakistan. Geografische nabijheid en religieus-ideologische banden spelen daarbij een rol, maar zijn niet doorslaggevend.

FOTOREPORTAGE: Jimmy is bijzonder
De krottenwijken rond de Peruaanse hoofdstad Lima bulken van de problemen, zodat de realiteit van mensen met een handicap meestal onzichtbaar blijft. De wet voorziet wel in rechten voor hen, maar in de praktijk is van die rechten niet veel te merken.

KORTVERHAAL: HIPPOCRATES IN SRI LANKA
Toen de soldaten kwamen om de vrede te bewaren en de vrouwen te verkrachten
Vasugi V. Ganeshananthan is een Sri Lankaanse schrijfster en journaliste die in de Verenigde Staten woont. Met dit korte verhaal geeft ze een inkijk in de spiraal van geweld die haar land van herkomst al decennia in haar greep houdt. Een universeel en aangrijpend verhaal dat jammer genoeg de tijd en de plaats waarin het gesitueerd is overstijgt.

PORTRET IRAANS SCHRIJVER SHAHRIAR MANDANIPOUR
Leven met de littekens van een overbodige oorlog
Lang voor Iran zijn identiteit baseerde op olie en Khomeini, was er de literatuur. Taal is in Iran eten en drinken, en schrijvers zijn er belangrijker dan mollahs. Ook al willen die laatsten dat met kneuterige wetten en brutale repressie veranderen. Shahriar Mandanipour weet er alles van.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.