Addis Abeba: duurzame landbouw in de stad

Ethiopië is een van de landen die vandaag al zwaar te lijden hebben onder de klimaatverandering, vooral vanwege de massale ontbossing. Op de klimaatconferentie in Kopenhagen was eerste minister Meles Zenawi een van de prominentste leiders uit het Zuiden die pleitten voor financiering van aanpassing aan en verzachting van de gevolgen van de klimaatverandering.
Het land is volop bezig met herbebossingsprojecten en de bescherming van waterbekkens als een investering in de toekomst. Maar speciale aandacht verdient het project voor biolandbouw in de hoofdstad Addis Abeba, een stad van ruim drie miljoen inwoners. Zestig procent van de gezinnen in die hoofdstad leeft onder de armoedegrens. Huisvesting, nutsvoorzieningen en sanitaire infrastructuur laten heel wat te wensen over in de armenwijken en gezonde voeding is een verre droom. Om dat te verhelpen sloegen CARE (een humanitaire organisatie voor armoedebestrijding), Biofarm (een initiatief voor kleinschalige, milieuvriendelijke voedselproductie) en de stadsdiensten van Addis Abeba de handen in elkaar en zetten het proefproject “Aangepastetechnologieoverdracht voor biolandbouw” op (Project Appropriate Technology Transfer for Biofarm Agriculture).
Het gaat om een project van in totaal 7,5 ha, opgedeeld in verschillende modelprojectjes, verspreid over drie wijken van Addis Abeba en gecoördineerd door Biofarm. De focus ligt op duurzaam beheer van de ecosystemen en verbeterde landbouw, met technieken voor compostering en vermicultuur (wormenkweek voor compostering), bijenteelt, kweek van zijderupsen, geïntegreerde ongediertebestrijding met doeken gedrenkt in geurige vloeistoffen, aquacultuur, waterzuivering, champignonkweek, zonneovens, bosbouw, druppelirrigatie, boomkweek, biogassystemen en organische bemesting. Om dit alles te kunnen waarmaken maakt ook overdracht van aangepaste technologie deel uit van het project. Het is de bedoeling om het gebruik van chemische meststoffen, pesticiden en dergelijke te verminderen en louter te werken met alternatieve energie.
Concreet zouden scholen, vrouwengroepen en sociale basisorganisaties en ook tien hogescholen dicht bij Biofarm in het project ingeschakeld worden. Heel veel mensen in die stedelijke armenbuurten komen eigenlijk van het platteland, waar ze met landbouw in hun bestaan probeerden te voorzien, ze weten wat landbouw is. Het eerste doel van het project is dan ook deze gezinnen voedselzekerheid te geven, en een mogelijk inkomen uit wat overblijft, en tegelijk hun leefomgeving te verduurzamen door te werken aan regeneratie van de ecosystemen. Eind januari bezocht VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het project en noemde het een modelproject dat navolging zou moeten krijgen in andere grote steden.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.