April 2012

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine april 2012.

HET GEHEIM VAN DE ALLOCHTONE ELITE: Succes is hard labeur
Ze zijn dokter, advocaat, ingenieur, psycholoog, kaderlid bij een multinational, ondernemer. Ze zijn van Marokkaanse of van Turkse afkomst. Wat is hun geheim? Hoe komt het dat zij de vicieuze cirkel van achterstand doorbroken hebben, terwijl dat zoveel anderen niet lukt? Welke relatie hebben ze met hun gemeenschap? MO* sprak met tientallen succesvolle medeburgers van Marokkaanse en Turkse afkomst. Individueel en in groep. We vroegen hen de diagnose van de eigen gemeenschap te maken en een remedie voor te schrijven.

LOUISE ARBOUR, HOOFD INTERNATIONAL CRISIS GROUP: ‘Verkiezingen zijn nog geen democratie’
De wereld is een behoorlijk onveilige plek voor burgers, en dat is vaker het gevolg van economische onzekerheid dan van terrorisme of politiek extremisme, zegt Louise Arbour. Kan het Westen daar iets aan doen? Is onze bezorgdheid over democratie een goede zaak? En hoe beoordelen we internationale interventies in lokale conflicten? MO* vroeg het aan de voorzitster en directrice van de International Crisis Group.

CHRIS VANDEN BILCKE, VN-MILIEUPROGRAMMA: ‘Rio+20 gaat niet over milieu maar over economie’
De balans van twee decennia duurzame ontwikkeling, van de aardetop in Rio in 1992 tot nu, valt voor Chris Vanden Bilcke van UNEP, het milieuprogramma van de VN, voorzichtig positief uit. Maar er is nood aan een grondige herziening van het groeimodel.

ROMA: Europa kan zijn grootste minderheid niet beschermen
Deze maand bekijkt de Europese Commissie strategieën van alle lidstaten om de penibele situatie van Europese Roma te verbeteren. Het werd tijd, want het gaat bar slecht met de grootste minderheid van Europa. MO* dook in de materie en reconstrueerde meer dan tien jaar falend Europees beleid. ‘We doen wat we kunnen’, zegt de Commissie. ‘Ze willen niet’, menen Roma-activisten.

SENEGAL: Lessen in teleurstelling en democratie
De aanloop naar de presidentsverkiezingen verliep opvallend gespannen in het anders stabiele Senegal. In het stemhokje maakten de Senegalezen op 26 februari een balans op van twaalf jaar Wade: de zittende president kreeg maar 35 procent van de stemmen. Op 25 maart beslecht een tweede ronde wie de volgende president van Senegal wordt. Portret van een land dat klaar is voor een wisseling van de wacht.

HET NIEUWE LIBIË: Tussen chaos en optimisme
De ene militie beheert het vliegveld, de andere de haven. De interim-regering ontbreekt het aan reële macht, maar gewone Libiërs zijn opvallend positief. ‘Ons land opbouwen kost gewoon even tijd.’

GEZONDHEID: Rechtsonzekerheid voor mensen zonder papieren
Mensen die geen toegang tot gezondheidszorg hebben, het is een fenomeen dat we ook in België kennen. Niet-toegewezen asielzoekers, mensen zonder papieren en nieuwe EU-burgers zijn maar enkele van de groepen die door de mazen van het net glippen van het schijnbaar goed ontwikkelde zorgmodel in ons land.

BINNENKORT VIERDE CONFUCIUSINSTITUUT IN BELGIË: China zendt Confucius uit
Opkomende landen zijn niet alleen bezig met hun economische ontwikkeling, ze werken ook aan hun culturele uitstraling. Zo richt China al zeven jaar in hoog tempo zogenaamde Confuciusinstituten op in het buitenland – net zoals Turkije zijn Yunus Emre-instituten promoot in de wereld. Confucius was een filosoof van voor onze tijdrekening die een diepgaande invloed op China had.

DRIE VRAGEN aan Thomas Hammarberg: Crisis en mensenrechten
Thomas Hammarberg is Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa en voordien was hij secretaris-generaal van Amnesty International. MO* sprak met hem in Gent, waar hij dit jaar de Amnesty Leerstoel bekleedt.

DRUGSGEWELD IN LATIJNS-AMERIKA: Cannabis Libre!
Het aanhoudende drugsgeweld in Mexico en Centraal-Amerika breekt alle records in de moordstatistieken. Een eeuw repressief beleid is niet bij machte geweest het probleem in te dijken, integendeel. De komende maanden debatteren de Latijns-Amerikaanse landen dan ook over een nieuwe aanpak. De meningen zijn verdeeld.

DRONES: Kuifje in het Land van de Drones
Het zijn vliegtuigen zonder piloten. Ze zijn onzichtbaar voor radars. Ze spioneren, wachten, moorden. De Amerikaanse luchtmacht heeft wereldwijd al meer dan tienduizend op afstand bestuurde drones rondvliegen. Sommige kunnen jaren in de lucht blijven. Robert Sanders trok voor MO* op onderzoek naar het Land van de Drones in de VS.

LUCÍA TOPOLANSKY, FIRST LADY VAN URUGUAY: De politieke betekenis van een Volkswagen Kever
Van het presidentiële paleis moest ze niets weten. Ook de limousine paste niet bij haar politieke idealen. De succesvolle senator Lucía Topolansky vocht in de jaren zeventig samen met haar man José Mujica, de huidige president van Uruguay, als guerrillera tegen de militaire dictatuur. Ze zat er veertien jaar voor in de cel. Nu woont ze op een boerderij waar ze, tussen de politieke bedrijven door, bloemen teelt.

BANGLADESH: Een dag vrij is een dag geen loon
Met 160 miljoen inwoners is Bangladesh een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Het is ook een van de goedkoopste landen op het vlak van lonen. Het goede nieuws is: de macht van de consument werkt. Kinderarbeid is zo goed als verdwenen in de kledingindustrie in Aziatische landen.

REDACTIONEEL COMMENTAAR
Tine Danckaers over mensen zonder papieren.
Olivia Rutazibwa over de verkiezingen in Senegal.

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.