April 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine april 2013.

DOSSIER: Vijf jaar crisis in de EU: de kloof neemt toe
Doet de crisis ongelijkheid en armoede in de Europese Unie toenemen? Zo ja, hoe en waarom? MO*journalist John Vandaele bekeek de cijfers en de analyses. Hij stelt vast dat we nu, na meer dan vijf jaar in crisis, wéten dat het gebrek aan vertrouwen en samenhang tussen de lidstaten heeft gezorgd voor meer sociaal leed dan nodig was. Dat roept vragen op over de toekomst van de EU.

EXCLUSIEF: De Georgische maffia is terug
Elke dag vinden in België honderden kleine winkeldiefstallen plaats. Volgens de Federale Politie zitten daar in een aantal gevallen criminele structuren achter. Die staan onder leiding van de vory v zakone, Russisch voor ‘Dieven binnen de wet’. Terug van weggeweest: de Georgische maffia in België.

INTERVIEW MET HARALD WELZER: ‘We moeten de toekomst heroveren’
De Duitse sociaal psycholoog Harald Welzer pleit ervoor om uit de ratrace te stappen van wat hij de totalitaire consumptiemaatschappij noemt. We moeten de toekomst heroveren, aldus Welzer, die op 28 april tijdens Het Groene Boek in Brussel zijn stelling toelicht.

DE NIEUWE WERELD: Tussen vriend en vijand: nationalisme in Aziës meest begeerde water
De Filipijnen slepen China voor het internationaal gerechtshof. Het is een van de vele recente provocaties tussen rivaliserende staten, die een eeuwenoud geschil over grondgebied in de Zuid-Chinese Zee veranderen in een kruitvat met verregaande mondiale gevolgen.

REPORTAGE: Ondernemen in de Filipijnen
Het enthousiasme over de economische groeikansen van de Filipijnen is niet algemeen. De bereidheid om de handen uit de mouwen steken wel. De uitdagingen voor een ondernemend land in twee portretten.

REPORTAGE: Kenia, Paradise Lost
In het uiterste noorden van de Keniaanse kust ligt het idyllische eiland Lamu. Parelwitte stranden, wuivende palmbomen, een zwoele zeebries. Maar dat is niet het hele plaatje. Sinds een jaar staat op Lamu een wereldhaven in de steigers en wordt er geboord naar gas en olie. MO* nam er de temperatuur aan de vooravond van het einde van een tijdperk.

REPORTAGE: Een web van conflicten in Zuid-Soedan
In de zomer van 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk. De nieuwe staat was echter niet de haven van vrede die in het vooruitzicht was gesteld, en zeker in de oostelijke provincie Jonglei is geweld een dagelijkse realiteit gebleven. Oorzaak? Een mengeling van oude etnische tegenstellingen, explosief gestegen prijzen voor een bruidsschat, rebellen en concurrerende overheden en verloren jongens die de weg naar huis terugvonden.

REPORTAGE: Argentinië holt de inflatie achterna
Woensdag 6 maart was het weer zover in Buenos Aires. Eindeloze files die veroorzaakt worden door grote werkzaamheden aan het openbaar vervoer (onder meer de Belgische metrowagons die vervangen werden) en de gebruikelijke betogingen van een ontevreden sector die loonsverhoging eist. Deze keer zijn het – ook klassiek aan het begin van het schooljaar – de leerkrachten van de openbare scholen.

PORTRET VAN CINEAST RAOUL PECK: ‘Het monopolie moet doorbroken worden’
De regisseur van ‘Lumumba’ en ‘Sometimes in April’ wordt zestig dit jaar en dat viert hij met een kritische documentaire over de falende hulp aan zijn geboorteland Haïti. Net als zijn speelfilms is ‘Assistance fatale’ uitgesproken politiek. ‘Dat komt doordat het leven zo doordesemd is van politiek’, zegt hij.

ESSAY ROBERTO BISSIO: Armoede of ongelijkheid bestrijden?
De focus op het bestrijden van extreme armoede heeft ons afgeleid van de oorzaak van die armoede, zegt de Uruguyaanse onderzoeker en activist Roberto Bissio, een van de centrale sprekers op Think Global Day van 19 april. ‘Als we de ongelijkheid niet bestrijden, zal de armoede nooit verdwijnen.’

BAANBREKER: Gebruiken in plaats van verbruiken
Om goed te kunnen leven, willen we toegang tot allerlei comfort. Misschien hoeven we alle producten die daarvoor nodig zijn niet zelf te bezitten. Dat is het uitgangspunt van de productdiensteneconomie, die meer en meer opgang maakt.

IN BEELD
ISTANBOEL: bouwen op sociale ruïnes
SYRIË: Gedreven door pijn en woede

REDACTIONEEL COMMENTAAR
Olivia Rutazibwa over de verkiezingen in Kenia.
Gie Goris over de noodzaak van een nieuw Groot Verhaal.
John Vandaele over vijf jaar Eurocrisis.

OPINIE
Thomas Leysen over het beperken van bonussen.
Ann Demeulemeester over de aanval op het middenveld.

EN VERDER

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift