MO*136

Zomer 2020

Op woensdag 3 juni is de zomereditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we bijzondere aandacht voor de wereld na de coronacrisis en demografie als politiek instrument. Ontdek hier de inhoud van MO*136.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Beter na Corona

#BeterNaCorona kan alleen door overleg
Uitzonderlijke tijden dwingen iedereen uit zijn comfortzone. MO* en andere media roepen op om grondig na te denken over de toekomst.

Een euro kan je maar één keer uitgeven
Waar gaat de Europese Unie het geld halen voor een herstelbeleid na corona én voor de beloofde Green Deal?

‘Het is tijd om 10.000 hectare bos te planten’
Natuur is goed voor onze gezondheid, zo blijkt. Kunnen we besparen en een volgende crisis inperken door te investeren in meer natuur?

Waar is Europa? Hier is Europa!
De coronacrisis drijft de Europese Unie richting moment van de waarheid. Wat doet de Unie nu al om de crisis aan te pakken? En wat is nog nodig?

Valt de kloof tussen jongeren en politie nog te dichten?
De pandemie zet politie en jongeren in volkswijken recht tegenover elkaar. ‘Politiewerk is méér dan handhaving van de orde alleen.’

Vergeet niet wat je gezien hebt
MO*journaliste Tine Hens laat de leegte en de normaalzucht van de coronacrisis bezinken. Wat is mogelijk voor mens en natuur ná de crisis?

Een Rwandees leven onder lockdown
Een dagboek in schetsen van de Rwandese visueel artiest Josh

Operatie Populatie

Mijn volk heet Verdreven
Hun muziek is gekend, hun kookkunst gegeerd tot ver buiten de Caraïben. Maar de Garifuna hangt voortdurend gedwongen verhuizing boven het hoofd.

‘Populisten wakkeren de angst om vervangen te worden aan’
Vergeleken met 1990 heeft Centraal-Europa nu 18 miljoen inwoners minder. Populisten spelen gretig in op de angst om de eigen identiteit te verliezen

‘De snelweg brengt eerst de houthakker, dan de mijnbouwer en daarna de boer’
De Braziliaanse staat verdrijft, verhuist en vervangt gemeenschappen in het Amazonegebied, in naam van zogenaamde ontwikkeling.

De ondeelbare stad: niet voor Palestijnen
Jeruzalem werd 72 jaar geleden in twee gedeeld. Het oosten van de stad was voor Palestijnen. Maar die zijn er nog steeds niet gewild.

Denderleeuw twijfelt tussen verbinding en angst
Plannen voor een nieuw ontmoetingscentrum zaaien verdeeldheid in Denderleeuw. Wil de gemeente haar nieuwe inwoners wel?

Elke gedwongen verhuizing doet pijn
‘God schiep onze streek en de Duivel heeft er kolen onder verstopt.’ In Duitsland, Kosovo en elders ruimen mensen plaats voor mijnen.

Een Palestijns scenario in de Himalaya?
‘De Indiase regering zal niet rusten voor ze de controle over Jammu & Kasjmir verkrijgt.’ Krijgt de deelstaat meer hindoes dan moslims?

Reportages

Maskers die de angst helpen overwinnen
Mondmaskers beschermen ook tegen angst. Angst als gevolg van arrestaties en veroordelingen bij demonstraties in Hongkong.

Terug naar af: gedeporteerd naar Honduras
Ze probeerden te vluchten naar de Verenigde Staten, maar dat mislukte. MO* ging retornados opzoeken in Honduras.

Dromen van gasdollars, maar vrezen voor jihadisme
De Mozambikanen hebben weinig aan hun overheid. Dat laat ruimte voor een militante groepering die onrust zaait, op steeds professioneler wijze.

Nieuwe Hoofdstad in Indonesië verdringt mensen
Waarom zou je een hoofdstad verplaatsen? Het antwoord: zakelijke belangen en politieke spelletjes, ten koste van locals en regenwoud.

Verhalen

De toekomst is een stap terug
Al vóór de coronacrisis pleitte beeldend kunstenares Els Dietvorst voor toekomst waarin de natuur terugkeert.

De onzichtbare Olympiërs
Geen Olympische Spelen deze zomer. Maar MO* zocht en vond de Olympische geest in Afghanistan, Zuid-Soedan en Congo.

Recensies
Onafhankelijk Congo wordt zestig. MO* beveelt een rist goede boeken aan, van non-fictie over romans tot strips, om dat te vieren.

Mo begrijpt ‘t niet zo
De cartoon van Lectrr

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur