MO*132

Zomer 2019

Op woensdag 5 juni is de zomereditie van MO*magazine verschenen. In deze editie focussen we op een rechtvaardige klimaattransitie. Ontdek hier de inhoud.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: RECHTVAARDIGE TRANSITIE

De geschiedenis is ongelijk, de toekomst moet rechtvaardig

Sharan Burrow en Leida Rijnhout over rechtvaardige transitie
De transitie naar een koolstofneutrale economie moet sneller, fundamenteler én socialer. Dat is de boodschap van een voorjaar vol klimaatmarsen en -stakingen, gelehesjesprotesten, wetenschappelijke rapporten en verkiezingsdebatten. 

Wie gaat dat betalen?
Wie beweert dat klimaatbeleid duur is, moet eerst over cijfers beschikken. Die zijn er voor België amper. De cijfers die er zijn, tonen alvast aan dat niets doen altijd de duurste optie is. 

Chandran Nair: ‘Zes miljard Aziaten met een westerse levensstijl is gewoon onmogelijk’
Als rechtvaardige transitie een serieuze uitdaging is in rijke landen, dan is duidelijk hoe immens de opdracht is op mondiaal niveau. Chandran Nair heeft een recept: basiswelvaart voor allen, stop buitensporige consumptie van de rijksten.

Hernieuwbare energie ontsnapt niet aan mattheus-effect
Klimaatbeleid was tot nu toe vooral interessant voor de middenklasse. Hoe verander je dat? John Vandaele onderzocht onze energietransitie.

Andermans armoede als cynisch excuus voor eigen gebrekkig klimaatbeleid
Mensen in armoede vrezen dat zij finaal de rekening van de transitie zullen betalen. ‘Ze zouden ons moeten feliciteren met onze voetafdruk. Maar het omgekeerde gebeurt: we zijn verdacht omdat we zo weinig verbruiken.’ Een reportage door Tine Hens.

Dijken beschermen kuststeden, maar verdringen de armen
Jakarta, Manilla, Ho Chi Minhstad en Bangkok en hun strijd tegen stijgende oceanen. ‘Al te vaak’, schrijft Lizzie Yarina, ‘blijkt de retoriek van klimaataanpassing een soort dubbelspraak voor het verwijderen van armen, terwijl ze een alibi levert voor volgehouden, niet-duurzame groei.’

Trends

De Groene Golf 

Shatila, een vierkante kilometer Palestijnse uitzichtloosheid 
Samira Bendadi ging poolshoogte nemen in Shatila, de Palestijnse vluchtelingenwijk in Libanon die nu dubbel zoveel vluchtelingen herbergt als voor het uitbreken van de oorlog in Syrië.

Waar de wieg van alle arbeidswetten staat
De Internationale Arbeidsorganisatie wordt honderd jaar. John Vandaele trok naar Genève, waar hij met heel diverse hoofdrolspelers sprak.

Hoe de jihad naar Afrika kwam
Jihadisme is springlevend op het Afrikaanse continent. Drie regio’s springen daarbij in het oog: de westelijke Sahel, Noord-Nigeria en de Hoorn.

De berg tegen de koning
In Imider, in het Zuid-Marokkaanse Atlasgebergte, is de langste sit-in ter wereld aan de gang. Tine Danckaers vertelt het verhaal.

De regen valt harder voor de armen
Iran werd dit voorjaar getroffen door dramatische overstromingen, en de armen betaalden de hoogste tol. Willem De Maeseneer was een van de weinige journalisten terplaatse.

Verhalen

David tegen Visegrad
Centraal-Europa, bakermat van autoritaire populisten? Pieter Stockmans portretteert vier Europeanen die autocraten doen beven en bewijzen dat de democratie in de Visegradlanden leeft.

‘Wie de toekomst veilig wil stellen, moet nu opstaan’
De Keniaanse Phyllis Omido is een alleenstaande moeder die de overheid en een multinational op de knieën kreeg. Om haar kind te beschermen, en daardoor de gemeenschap en de planeet.

Een retourtje van vliegschaamte tot treintrots
Thomas Siffer en zijn vrouw maken een reis door Europa over 5600 kilometer spoor: ‘Als geen enkel land de klimaatdoelstellingen haalt, dan doen wij het maar.’

De verrijzenis van Mosoel
De Belgisch-Iraakse fotograaf Karim Abraheem was onlangs voor MO* in Mosoel. Hij zag hij een stad die vandaag een nauwelijks leefbare ruïne is. 

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.