December 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2008.

EXCLUSIEVE MO*ENQUÊTE
Zestig jaar mensenrechten
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat zestig jaar. In opdracht van MO* peilde TNS-Dimarso bij 500 Vlamingen naar hun mening over mensenrechten. Het goede nieuws: de Vlaming draagt de mensenrechten een warm hart toe. Maar of de mensenrechten op internationaal niveau beter verdedigd zullen worden, is een andere kwestie.

MIGUEL D’ESCOTO, VOORZITTER VN-ALGEMENE VERGADERING: ‘Armoede en honger zijn erger dan atoombom’
Elk jaar verkiest de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een voorzitter. In 1946, het allereerste jaar dat de VN functioneerden, viel die eer te beurt aan de Belg Paul-Henri Spaak. Sinds 16 september 2008 zit de Nicaraguaan Miguel d’Escoto in de voorzitterszetel. Hij gebruikt zijn microfoon niet enkel om een volgende spreker te introduceren, maar ook om een nieuwe wereld af te kondigen. ‘De mensheid is niet gedoemd om verder weg te zinken in het moeras van waanzinnige en suïcidale hebzucht.’

KINDERARBEID OP JOODSE NEDERZETTINGEN
Minderjarigen betalen de rekening

In de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever groeit een generatie jongeren op die gedwongen is tot werken. Met meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens zijn minderjarigen de ware kostwinners van de families. Elke dag weer trekken ze erop uit. Wie geluk heeft, vindt werk als arbeider in de Joodse nederzettingen en fabrieken. Schoolopleiding en dromen? Die kunnen ze maar beter vergeten.

ESSAY MARIO VARGAS LLOSA
De voeten van Fataumata

Het lot van vluchtelingen, mensen zonder papieren en andere migranten is dé grote schandvlek op de struikelende federale regering. Omdat het bijna Kerst en Nieuwjaar is, schenkt MO* onderstaande tekst van de vooraanstaande Latijns-Amerikaanse schrijver Mario Vargas Llosa aan de ministers Turtelboom en Arena en aan de voltallige regering-Leterme. In de hoop dat ze eindelijk een beleid formuleren waarmee hulpverleners en ordehandhavers aan de slag kunnen voor een menswaardige behandeling van iedereen op het Belgische grondgebied.

CHINA EN EUROPA IN AFRIKA: De Afrikaanse koek verdeeld
Volgens de Europese Commissie is het hoog tijd dat Europa en China gaan samenzitten over Afrika. Ze roept Beijing op tot een gesprek over vrede en veiligheid, infrastructuur, milieu en bodemrijkdommen, landbouw en voedsel op het zwarte continent. Sceptici werpen op dat Europa haar commerciële belangen wil beschermen en China in het gelid wil laten lopen.

KIEV, EPICENTRUM VAN GEOPOLITIEK
‘Zonder Oekraïne geen Russisch imperium’

Wereldberoemd militair strateeg Martin van Creveld is formeel: vanuit strategisch oogpunt is Oekraïne voor Rusland van onschatbare waarde. Zbigniew Brzezinski, voormalig adviseur Nationale Veiligheid in de VS, stelde zelfs ‘zonder Oekraïne geen Russisch imperium’. Waarom is Oekraïne zo cruciaal voor het Kremlin? Kristof Clerix vroeg het in Kiev aan twee toonaangevende denktanks.

OPINIE: De financiële crisis als historische kans
Op een half jaar tijd –van april tot oktober– hebben regeringen wereldwijd acht triljoen dollar in het banksysteem gepompt. En het einde is nog niet in zicht.

Clustermunitie: De fatale stap
Na een lang diplomatiek proces hebben meer dan honderd landen dit jaar besloten clustermunitie een halt toe te roepen. Op 3 december ondertekenen ze in Oslo het Clustermunitieverdrag.

BOLIVIA: De opstandige Halve Maan
Het heeft deze herfst niet veel gescheeld of Bolivia was uit elkaar gevallen –waarnemers spraken over “balkanisering” en “de Kosovo-optie”. Door een tussenkomst van de Zuid-Amerikaanse Unie Unasur kon een afsplitsing van de opstandige Halve Maan-regio vermeden worden, en kreeg de regering het noodzakelijke fiat van de oppositie om begin volgend jaar een referendum over de nieuwe grondwet te organiseren. 

JONGEREN EN VRIJE TIJD: Ontdekken, beleven, botsen
Jongeren met een niet-Belgische achternaam geraken nauwelijks voorbij de drempels van de traditionele jongerenclubs. Goed nieuws is dat het aantal organisaties dat hun aanbod afstemt op de leefwereld van die jongeren boomt. 

EUROPA’S KLIMAATBELEID: Alles kan beter
Van 1 tot 12 december komen milieu- en klimaatministers van 190 landen, onderzoekers en  ngo-delegaties samen in het Poolse Poznán. Het is de laatste grote bijeenkomst in het stappenplan naar de conferentie van Kopenhagen in december 2009, waar een post-Kyotoprotocol moet vorm krijgen.

ASSAM: Explosieve mix van thee, olie en identiteiten
Assam is een van de noordoostelijke deelstaten van India, gekend voor zijn uitstekende thee maar ook voor zijn langdurige etnische opstanden. Begin oktober werden er honderdduizend mensen uit hun huizen verdreven door communautair geweld. Een paar weken later maakte een goed gecoördineerde bommencampagne meer dan zestig doden. Magnum-fotograaf Thomas Dworzak zet een impressie neer van het gewelddadige paradijs. Gie Goris zocht op de oever van de Brahmaputra naar de wortels van het geweld.

JAARBALANS: 3000 ONGEVALLEN OP ZEE 
‘De bemanning is niet te dom, maar te moe’

Maritiem transport is een van de levensaders van de wereldeconomie: maar liefst 95 procent van alle handelsgoederen passeert over zee. Wanneer het fout gaat, zijn de gevolgen soms niet te overzien.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.