December 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2009.

VLAANDEREN EN BELGIË MEE VERANTWOORDELIJK VOOR AFWIKKELING VAN KOPENHAGEN
Op de klimaattop in Kopenhagen (7-18 december) moet een akkoord gesloten worden om de klimaatverandering te beheersen. Maar de vooruitzichten zijn somber. De kans is groot dat een echt akkoord pas in 2010 vorm krijgt. Dat betekent meteen een heel belangrijke verantwoordelijkheid voor ons land, want België heeft in de tweede helft van 2010 het EU-voorzitterschap.

KLIMAATBELEID MIST DOELMATIGHEID
Tegen 2012 kopen België en Vlaanderen elk voor meer dan 100 miljoen euro gezuiverde lucht om aan hun Kyoto-verplichtingen te voldoen. De markt in uitstootreducties uit arme landen is aan een opmars bezig. MO* volgde het geld tot in India en zag er een woestijn vol fata morgana’s en één oase.

VLAAMSE DELEGATIE NAAR PALESTIJNSE GEBIEDEN
De mensonterende gevolgen van het Israëlische beleid op het dagelijks leven van de Palestijnen dringen nauwelijks door in Europa, dat juist een actievere rol moet spelen. Dat concluderen Vlaamse politici uit diverse partijen en vertegenwoordigers van het middenveld die de regio bezochten.

INTERVIEW MET ASHA ROSE MIGIRO, ONDERSECRETARIS-GENERAAL VAN DE VN
Weinig Afrikaanse politici brachten het internationaal even ver als Asha Rose Migiro, de Tanzaniaanse die het tot nummer twee van de Verenigde Naties schopte. In een exclusief gesprek met MO* vraagt ze meer aandacht voor wat er goed gaat in Afrika. Al baart het geweld tegen vrouwen haar grote zorgen.

NEDERLAND-BELGIË LEGT ZWAKKE PLEKKEN BELGISCHE DIPLOMATIE BLOOT
Wat kunnen we uit een vergelijking tussen België en Nederland op diplomatiek terrein leren? Dat Nederland op sommige gebieden meer een vernieuwer is dan België, en dat ons land –door de communautaire turbulentie van de voorbije twee jaar– aan impact heeft verloren. Toch kan de Belgische diversiteit ook een diplomatiek voordeel zijn.

OPINIE: Seattle bleek dan toch het begin van een keerpunt
Wat gaat de tijd toch snel! Tien jaar geleden is het al dat de zogeheten Battle of Seattle plaatsvond. Het was daar en toen dat het mondiale middenveld voor het oog van de wereld de Wereldhandelsorganisatie (WTO) met massale en goedgeplande straatacties een dag lang het werken belemmerde.

ELITE LEEFT MET DE RUG NAAR ANGOLA
De hoofdstad van Angola lijkt een hedendaags eldorado voor de kleine elite die hippe discotheken frequenteert en bonkige terreinwagens door eindeloze files stuurt. Chinese arbeiders bouwen wegen, spoorlijnen en voetbalstadions in het hele land, maar in de overvolle krottenwijken overleven miljoenen mensen op een schijntje. Zullen asfalt en beton alleen genoeg zijn om Angola een nieuw aanschijn te geven, voor alle Angolezen?

DAGELIJKS HONDERD NIEUWE HIV-BESMETTINGEN IN VIETNAM
Hiv en aids zijn uit de krantenkoppen verdwenen, maar het blijft een verwoestende pandemie over heel de wereld. Bart Vanacker reisde naar Vietnam om er te praten met slachtoffers, hulpverleners en beleidsmakers. Een aarzelende oefening in seksuele openheid om de volksgezondheid te beschermen.

FOTOREPORTAGE: HOTEL ASIEL
Honderd asielzoekers verblijven in hotels omdat er elders geen opvang voor hen is. Dat klinkt behoorlijk luxueus, maar achter het éénsterrenverhaal gaat een pijnlijk falen van het beleid schuil.

ESSAY DOOR AFGHAANS TOPJOURNALIST DANISH KAROKHEL
Op kerstavond 1979 rolden Sovjettanks Afghanistan binnen. Daarmee begon een oorlog die dertig jaar en vele regimewissels later nog steeds voortduurt. De Afghaanse topjournalist en hoofdredacteur van het meest gerespecteerde nieuwsagentschap in Kaboel, Danish Karokhel, vertelt op verzoek van MO* hoe hij die voorbije dertig jaar beleefd heeft. Hij was drie in 1979.

PORTRET VAN SCHRIJVER ALONSO CUETO (PERU)
De Peruaanse auteur Alonso Cueto is een en al geloof in de literatuur. ‘Heel ons leven zit vol verhalen, verhalen die verteld moeten worden.’ Cueto woont in Lima, maar is een man van de wereld. Als kind verbleef hij enkele jaren in Parijs en in Washington. Na zijn studie deed hij drie jaar literair onderzoek in Madrid. Zijn doctoraat behaalde hij in Austin, Texas. In 1984 keerde hij terug naar Peru, dat in die jaren verscheurd werd door de guerrillaoorlog van de maoïstische beweging Lichtend Pad.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.