December 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2010.

DOSSIER: DE EUROPESE ASIELCRISIS
Ondergronds Griekenland in drie stappen
De Griekse asielcrisis belandde enkele weken geleden op de agenda’s van Europese media en beleidsmakers. Op datzelfde moment trok MO*journaliste Tine Danckaers twee weken door Griekenland voor een reportage over de uitwassen van de asielcrisis.

EXTRA INTERVIEWSPECIAL
Een extra katern met spraakmakende interviews met Mohamed El-Baradei, Jan Egeland, Salil Shetty, Martin Khor en Mo Ibrahim.

CYBERCRIMINALITEIT
De maffia gaat online
Elke dag worden Belgische computergebruikers het slachtoffer van allerhande vormen van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit cijfers van CERT.be, het gloednieuwe Computer Emergency Response Team. Per maand lopen er bij die “Belgische internetbrandweer” gemiddeld 100 tot 200 incidenten binnen die relevant zijn voor België.

MOSLIMZENDTIJD OP DE VRT
‘Salam aleikum, beste kijker’
De kans is reëel dat de VRT een islamitisch programma gaat uitzenden. In navolging van een oproep van de Vlaamse regering heeft de Moslimexecutieve een aanvraag ingediend om uitzendingen door derden te maken.

NAGORNO-KARABACH
Het land dat niet bestaat
Door een eindeloze serie schietincidenten nemen de spanningen rond Nagorno-Karabach opnieuw toe. Begin jaren negentig vochten de net onafhankelijke ex-Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan een verbeten strijd uit om de betwiste regio. Sinds het staakt-het-vuren van 1994 is Nagorno-Karabach de facto onafhankelijk, al wordt het door geen enkel land erkend. De vredesonderhandelingen slepen al zestien jaar aan. Zonder resultaat.

ROODHEMDEN IN THAILAND NOG NIET UITGETELD
Mediastilte is nog geen verzoening
Thailand heeft een relatief rustig halfjaar achter de rug, na het bloedige einde van de straatprotesten in Bangkok op 19 mei. Die rust loopt wellicht af in december, wanneer de regering op de proppen moet komen met de eerste resultaten van haar verzoeningsbeleid.

BOLIVIA
De pekelzonde van Morales
De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivia. De grondstof wordt onder meer gebruikt in herlaadbare batterijen voor laptops en elektrische auto’s. In plaats van het lithium door buitenlandse firma’s te laten ontginnen, houdt de Boliviaanse staat het proces in eigen handen. Een ongezien experiment van president Morales, succes niet gegarandeerd. 

HAÏTI NA DE RAMPSPOED
‘Je kan een land niet opbouwen zonder zijn bevolking’
Op 28 november trekken de Haïtianen naar de stembus om een nieuw parlement, een derde van de senaat en een nieuwe president te kiezen. Joris Willems peilde in Haïti naar de geloofwaardigheid van het verkiezingsproces op het einde van een humanitair rampenjaar, dat begon met een verwoestende aardbeving en eindigt met een choleracrisis.

FOTOREPORTAGE PERU
Putten in het paradijs
Op plaatsen waar veel grondstoffen in de ondergrond zitten, lijkt het conflict tussen nationale ontwikkeling en duurzame, lokale landbouw onvermijdelijk. Inwoners van vier provincies in Noord-Peru hebben eigen ontwikkelingsplannen.

TRANSITIE
Is groener Europa een bedreiging voor Chili?
MO* vroeg Patricia Matus van het Chileense ministerie voor Milieu hoe haar land als grondstoffenleverancier reageert op Europa’s streven naar een groenere economie.

OPINIE DOOR ALMA DE WALSCHE
Ik ben teleurgesteld in Europa
Er hangen donkere wolken over Cancún. De klimaatonderhandelaars die deze dagen in de badstad neerstrijken, hebben bitter weinig in de aanbieding. Europa heeft de kater van Kopenhagen duidelijk nog niet verteerd.

ESSAY DOOR TARIQ ALI
AFGHANISTAN: Uitweg uit een oorlog die niemand kan winnen
Auteur Tariq Ali komt op 7 december voor een MO*lezing naar Gent. Samen met literatuurwetenschapper Joseph Vogl zal hij spreken over de vraag welke relevantie Karl Marx heeft voor de wereld in crisis in 2010. In onderstaande bijdrage houdt Ali het Afghanistanbeleid van de Amerikaanse president Obama en zijn Navo-bondgenoten tegen het onbarmhartige licht van de actualiteit.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.