December 2011

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2011.

DE SPAANSE INDIGNADOS: Van verontwaardiging naar hoop
De revolutionaire golf die begin 2011 in Tunis en Caïro opzette, spoelde een aantal maanden later ook aan de overkant van de Middellandse Zee aan. Wat deed de Spaanse verontwaardiging ontvlammen? MO* trok naar Madrid en Barcelona, toen het stof van de hete zomer even was gaan liggen.

ARABISCHE REVOLUTIE ONDER DE RADAR: Democratische volksopstand in Bahrein
Anders dan de internationale stilte doet vermoeden, is de democratische opstand in Bahrein nog dagelijkse realiteit. MO* trok met een toeristenvisum naar het gesloten golfstaatje en sprak er met tal van getuigen over de terreurcampagne van de overheid tegen de opstandelingen. 

DE CRISIS VAN EEN MODEL: Boze Broze Wereld
Drie jaar nadat de schuldenvulkaan op Wall Street is ontploft, zien we beter wat er is gebeurd. Dit is een crisis van de neoliberale globalisering. Vraag is op wie de last van de bezuinigingen wordt afgewenteld. Publieke voorzieningen verminderen doorgaans de ongelijkheid. De kans is reëel dat snoeien in die voorzieningen de ongelijkheid verder vergroot.

DE CHILEENSE WINTER: Zoenen voor verandering
De aardrijkskundestudente Camila Vallejos (23) hertekende in 2011 de politieke landkaart van Chili. De Chileense studenten verzetten zich niet alleen tegen de verdere privatisering van het onderwijs, maar ook tegen de passiviteit van de vorige generatie én tegen de neoliberale samenleving die Chili geërfd heeft van de dictatuur onder Pinochet.

PORTRET VAN ZANGER ALFREDO “EL KOMANDER” RÍOS: Ode aan de Mexicaanse drugsbaronnen
Alfredo “El Komander” Ríos is hét gezicht van een nieuwe generatie Mexicaanse zangers van narco corridos, de immens populaire muziekstroming die drugskartels ophemelt. In de slipstream van de bloedige drugsoorlog zingt El Komander over afrekeningen, martelpraktijken en de beloning van luxeauto’s en mooie vrouwen. Met name jongeren voelen zich aangetrokken tot de muziekstijl die werd omgedoopt tot Movimiento Alterado –de Gestoorde Beweging.

ARGENTINIË, TIEN JAAR NA DE CRISIS: De gouden jaren van de Kirchners
Tien jaar na de crisis is in Argentinië een ongebreideld politiek, economisch en sociaal transformatieproces op gang gekomen. De uitkomst daarvan blijft onduidelijk.

INDIA: De komende opstand
India geldt terecht als een van de meest succesvolle groeilanden, maar de nieuwe supermacht scoort vreselijk slecht op het vlak van sociale ontwikkeling. Dat kan en moet beter, argumenteren Nobelprijswinnaar Amartya Sen en zijn Belgisch-Indiase collega Jean Drèze.

ARABISCHE OMWENTELING: Lente, revolutie of restauratie in de Arabische wereld?
Precies een jaar geleden stak de jonge Tunesiër Mohamed Bouazizi zichzelf uit woede in brand. De vlam raasde over heel wat Arabische landen. Bouazizi stierf maar de Arabische lente was geboren. Valt er een jaar later iets te vieren? MO* vroeg het aan de Egyptische schrijver Alaa Al-Aswani, de Syrische mensenrechtenactivist Haytham Manaa en de Algerijnse topdiplomaat Lakhdar Brahimi, alledrie bekende gezichten in de Arabische wereld.

CHINA-RUSLANDRELATIES: De draak is niet langer het kleine broertje
De bevolking in Rusland neemt af aan een razend tempo. In Siberië en het Verre Oosten blijven amper zes miljoen Russen over. Aan de andere kant van de grens zitten honderd miljoen Chinezen samengepropt in de noordelijke provincies van de Volksrepubliek. Vormt de Chinese draak een bedreiging voor de Russische beer?

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift