December 2012

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2012.

VOORWOORD GIE GORIS OVER 10 JAAR MO*
Het waren allesbehalve vrolijke tijden waarin we deze speciale feesteditie van MO* moesten voorbereiden en afwerken. Zelfs los van de schokkende actualiteit spreken de verhalen in dit nummer over allerlei onaangename realiteiten. Georganiseerde misdaad in Brazilië, landloosheid in India, financiële crisis in IJsland, racisme in Frankrijk, geweld in Congo, ecologische crisis in China. In totaal bestrijken we in dit nummer zo’n 22 landen, elk met zijn eigen uitdagingen, crisissen en problemen. Maar ook met zijn eigen perspectieven, oplossingen en alternatieven. Want de wereld is alle seizoenen tegelijk. Daarom kozen we voor een extra dik nummer dat de crisissen niet uit de weg gaat, maar benadert vanuit de kracht van mensen die er een antwoord op geven.

VOORZITTER FRANK BEKE OVER 10 JAAR MO*
MO* voert precies en weldoordacht die moeilijke strijd voor een rechtvaardige, begrijpende en duurzame wereld. Het geeft een stem aan wie door zijn zwakke positie in deze bikkelharde samenleving amper wordt gehoord. Maar M0* schopt niet, het zet wel met gerichte informatie, vlot geschreven reportages en stevige argumenten aan tot nadenken en aldus ook tot handelen.

AFGEVAARDIGD BESTUURDER JAN LAMERS OVER 10 JAAR MO*
MO* heeft een plaats veroverd als een geloofwaardig medium dat in Vlaanderen en zelfs daarbuiten als referentie geldt voor wereldnieuws en analyses die er echt toe doen.

ONZE LEDEN OVER 10 JAAR MO*
Gelukwensen van 11.11.11, Broederlijk Delen, Plan België, Wereldsolidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden, Wereldsolidariteit, fos, Trias en Stichting Liedts-Meesen.

10 JAAR MO*: FACTS AND FIGURES
11.940.511 verspreide exemplaren
6900 gepubliceerde pagina’s
2220 gepubliceerde artikels
144 landen gecoverd

10 JAAR MO*: DE MOOISTE MOMENTEN
Honderd nummers MO*. Dat betekent ook dat de redactie tien jaar reportages, dossiers, interviews, nieuwsberichten, ontmoetingen, ontdekkingen en andere ervaringen achter de rug heeft.  Elke huidige redacteur selecteerde uit zijn of haar onmetelijke archief één onvergetelijk moment.

SLAAGT CHINA ERIN EEN SOCIALERE EN GROENERE ECONOMIE TE WORDEN?
Sommige dingen gaan snel. Heel snel. Het zou eerst pas in 2040 gebeuren, maar gemeten naar sommige maatstaven is China nu al de grootste economie ter wereld. Het is zeker de grootste uitvoerder en in Oost-Azië onttroont de renminbi langzaam de dollar. Tegelijk is één ding zeker: zo kan het land niet verder, maatschappelijk noch ecologisch.

STILSTAAN BIJ HET VN-JAAR VAN DE COÖPERATIE
Coöperaties (volgens Van Dale: ‘verenigingen van personen met het doel om voordeliger in hun behoeften te voorzien door het bedrijf van de tussenhandel en de ondernemer uit te schakelen’) gaan al lang mee. Je vindt ze in alle soorten. Kunnen ze mee een antwoord geven op de uitdagingen van de toekomst?

DUURZAAM BANKIEREN IN TIJDEN VAN CRISIS: EEN GOED IDEE
Duurzaam kapitalisme? Traag geld? Ethische bankiers? Ha! Een mens mag toch weleens dromen, nietwaar? Hoewel, dromen? Zoals een wijze ooit zei: ‘Als met geld zoveel schade kan worden aangericht, dan kan het ook zeer veel goeds voortbrengen.’ Wordt met de forse groei van duurzame banken deze droom steeds meer werkelijkheid?

IJSLAND NA DE CRISIS
Je wordt wakker en je wereld staat op zijn kop. Van de ene dag op de andere is de hypotheeklast van je huis verdubbeld, die van de lening voor je auto verdriedubbeld. Theaterregisseur-burgeractivist Gunnar Sigurðsson (53) maakte van de nood een deugd en draaide een documentaire over de IJslandse crisis. Vier jaar later blikt hij terug én vooruit.

MET NADIA ABDELOUAFI EN JUDITH VANISTENDAEL IN BERLIJN OP ZOEK NAAR DE MULTICULTURELE STAD
In 2010 sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel het failliet van de multiculturele samenleving uit. MO* ging, samen met striptekenares Judith van Istendael (Molenbeek) en actrice Nadia Abdelouafi (Borgerhout), op zoek naar een plek in de Bondsrepubliek die die uitspraak probeert te weerleggen, en belandde in het Berlijnse Neukölln.

INTERVIEW MET FILOSOOF PHILIPPE VAN PARIJS: ‘Hoop is een zeer productieve kracht’
De Belgische filosoof Philippe Van Parijs geniet internationale erkenning. Hij doceert aan de UCL en in Oxford, maar leeft niet in een ivoren toren: hij is maatschappelijk erg actief, zowel op Belgisch en Europees niveau als in de buurt waar hij woont. MO* sprak met hem over manieren om de huidige crisissen toekomstgericht aan te pakken.

OVERLEVEN IN OOST-CONGO
Chrispin Mvano, geboren en getogen in Noord-Kivu, schreef de voorbije maanden verschillende artikels voor MO*. Voor dit jubileumnummer schetst hij drie portretten van Oost-Congolezen die ondanks geweld, oorlog en ontbering de strijd voor een beter leven niet hebben opgegeven. Hijzelf zou tussen hen niet misstaan, vinden we, dus hebben we ook zijn portret, getekend door Fanny Defoort, erbij gezet.

HET INTERNET DOET ONS DELEN IN PLAATS VAN BEZITTEN
De maatschappij is intussen zo doordrongen van het internet dat we er nauwelijks nog bij stilstaan. Indertussen tekenen verregaande consequenties van nieuwe, op internet gebaseerde manieren van consumeren, produceren en innoveren zich stilaan af. MO* sprak met, onder meer, Michel Bauwens, Belgisch onderzoeker met internationale faam, die het principe van netwerktechnologie toepast op verschillende gebieden van de samenleving.

PORTRET VAN PERSFOTOGRAAF EN FOTOACTIVIST BONIFACE MWANGI
Vanaf mijn terrasje in de gezellige drukte van Den Haag zie ik hem meteen lopen. Boniface Mwangi valt op in zijn zwart-groen-rode poloshirt, de kleuren van de Keniaanse vlag. Voor de rest is de tweevoudige winnaar van de CNN Africa Photojournalist Award (in 2008 en 2010) een onopvallende verschijning. Hij straalt een vermoeidheid uit die niet bij zijn leeftijd hoort te passen en zijn schouders zijn lichtelijk gebogen, alsof hij de last van een heel continent torst.

DE METAMORFOSE VAN RIO DE JANEIRO
Rio de Janeiro ondergaat een gedaanteverandering. Het haalde vier mega-evenementen binnen en Eduardo Paes, de zopas herkozen burgemeester, doet er alles aan om van Rio een duurzame stad te maken. De historische erfenis is gigantisch en de uiteenlopende belangen zijn niet makkelijk te verzoenen. Het contrast tussen arm en rijk is enorm en groei en groen zijn niet makkelijk verenigbaar. Maar prioriteit nummer één blijft de veiligheid.

PORTRET HOURIA BOUTELDJA, WOORDVOERSTER VAN DE INHEEMSEN VAN DE REPUBLIEK
Sterk politiek bewustzijn, heldere analyses, onverzettelijke strijdbaarheid: hier is Houria Bouteldja (39), dochter van Algerijnse immigranten die in Frankrijk zijn komen wonen toen zij zeven was. Bouteldja heeft een politiek project: een nieuw links tot stand brengen waarvan antiracisme en antikolonialisme het fundament vormen. En ze heeft een ambitie: de wereld dekoloniseren. Daar ijvert ze voor via wat nu de PIR geworden is, de Partij van de Inheemsen van de Republiek (Parti des Indigènes de la République), een beweging waarvan ze de woordvoerster is

HET GEVECHT OM GROND, WATER EN WOUD IN INDIA
Naar schatting 150 tot 200 miljoen Indiërs moeten op het platteland overleven zonder de grond waarop ze wonen of werken te bezitten. Om de fundamentele mensenrechten van de kwetsbaarste bevolkingsgroepen te verdedigen, bracht de Gandhiaanse boerenbeweging Ekta Parishad in oktober tienduizenden mensen op straat. ‘Geweldloosheid is de echte kracht van de machtelozen.’

INTERVIEW MET ADLAS FERREIRA, ALIAS ADÃO, EX-LEIDER VAN HET COMANDO VERMELHO IN VILA CRUZEIRO
Eind november 2010 vielen paracommando’s Vila Cruzeiro binnen, een favela die beschouwd werd als het bolwerk van de drugshandelaars. Enkele maanden eerder was ik daar geweest met Nanko van Buuren van de ngo IBISS. Ik was toen zeer onder de indruk van dat zwaarbewapende drugsbastion. Anno 2012 neemt Nanko me opnieuw mee naar Vila Cruzeiro, nu voor een bijzondere ontmoeting, en wel met Adlas Ferreira, alias Adão, het gewezen kopstuk van het Comando Vermelho (CV), het “Rode Commando”. Op zijn zestiende kwam Adlas in contact het CV in zijn favela, Vigária Geral, in het noorden van de stad. Nu is hij 47. Hij heeft 21 jaar in de hoogst beveiligde gevangenis van Rio gezeten. Sinds februari dit jaar is hij weer een vrij man.

INDIGNADO: Column Dimitri Verhulst
Kinderen zijn mensen en dus wreed. En omdat hun karakter nog niet gedekt wordt door de laklaag der beschaving en zij de camouflagetechnieken van de volwassenen nog niet helemaal onder de knie hebben, kan die wreedheid soms onbeschaamd en bloot op de wereld worden losgelaten. Speelplaatsen op school hebben iets, zo niet zeer veel, van een oorlogsgebied. Zo klinken ze ook.

IN BEELD
Aangrijpende foto’s van Dieter Telemans, Pieter-Jan de Pue en Mashid Mohadjerin

BAANBREKERS

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.