Februari 2006

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine februari 2006.

De vierde jaargang van MO* opent met een nummer dat terecht de titel Glokale Gemeenten op de cover heeft. Enerzijds is er immers de groeiende rol die steden en gemeenten spelen op het internationale vlak (dossier door Soaade Messoudi). Anderzijds groeit de diversiteit van de bevolking in diezelfde steden en gemeenten, met alle uitdagingen, kansen en conflicten die samenhangen met zo’n maatschappelijke verandering (zie alle artikels die aangemerkt zijn met een (*). Uiteraard blijft de aandacht voor wat globalisering nu eigenlijk betekent, voor Chinezen (reportage door John Vandaele), voor de kansen op ontwikkeling voor de armsten (interview met Jeffrey Sachs), voor de werkers in de toeristische industrie (reportage door Tom Naegels) of volgens de andersglobalisten (interview met François Houtart). En dan hebben we alleen nog maar de meest opvallende stukken aangeraakt.

Twee opvallende vernieuwingen:

  • Wouter Deprez maakt zijn debuut als nieuwe MO*columnist
  • De cover wordt voortaan gemaakt door de creatieve tandem Myriam Verschaeren en Inge Ferwerda

DE GLOKALE GEMEENTEN
door Soaade Messoudi

2006 wordt het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. MO* organiseerde alvast een rondvraag naar het belang dat lokale overheden hechten aan mondiale thema’s. Steden en gemeenten worden immers belangrijke spelers in de geglobaliseerde wereld. Ze spenderen ook steeds meer geld aan ontwikkelingssamenwerking. Niet iedereen is daar enthousiast over.

DE ONZICHTBARE STAD
door Sara Frederix
150.000 illegalen in België. Ze zijn er, er komen er nog bij, we kunnen hen niet buiten Fort Europa houden. Wat nu? Na de reportage over De Onzichtbare Stad in MO*29, zoekt Sara Frederix naar de contouren van een humanitair en efficiënt beleid. ‘Strenger beleid zorgt voor overlevingscriminaliteit.’

NA DE MYTHEN, DE FEITEN
door Kristof Clerix
In het Project tot verbetering en ontwikkeling van de Belgische migratiestatistieken brengt demograaf Nicolas Perrin voor het eerst recente cijfers over legale migratie en verblijfsvergunningen, visa, asiel, arrestaties en uitwijzingen van illegalen samen. Op vraag van MO* filtert hij de opvallendste gegevens uit het onderzoek.

MUILDIEREN OP DE KILIMANJARO
door Tom Naegels en Nick Hannes

Tom Naegels trok voor MO* naar de Kilimanjaro -de hoogste berg van Afrika- nu die nog eeuwige sneeuw heeft. Hij tekent het verhaal op van de dragers die het voor westerse toeristen mogelijk maken om de zesduizend meter fluitend te halen. Hij luisterde ook naar hun syndicale eisen. Dat zorgt voor enige ademhalingsmoeilijkheden, maar gelukkig was fotograaf Nick Hannes erbij om een en ander adembenemend in beeld te zetten.

CHINA: DE BODEM IS IN ZICHT
door John Vandaele

Als globalisering leidt tot een race to the bottom op sociaal gebied, dan lijkt het erop dat die bodem in China stilaan in zicht komt, stelt John Vandaele terplekke vast. De provincie Guangdong, waar China zijn arbeidsintensieve exportproductie heeft geconcentreerd, vindt alvast niet genoeg mensen meer om slavenwerk te verrichten.

HET WERELD SOCIAAL FORUM MAG GEEN SOCIAAL WOODSTOCK WORDEN
door Alma De Walsche

Het WSF, dat de tegenpool wil zijn van het Wereld Economisch Forum, gaat dit jaar niet door in Porto Alegre. Het forum splitst in diverse regionale fora. Heeft de andersglobaliseringsbeweging nog meer diversiteit nodig? Mede-stichter van het WSF, François Houtart, aan het woord.

JEFFREY SACHS: ‘ARMOEDE IS NIET ONVERMIJDELIJK’
door Gie Goris

De VN vroegen Sachs hoe de Millenniumdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden. Het duizenden pagina’s tellende rapport dat hij als antwoord schreef, werd voor de gewone mensen onder ons verteerbaar gemaakt in een persoonlijk pleidooi van Sachs voor een betere wereld -die zonder meer haalbaar is als de politieke wil er maar is, zegt de auteur.

ACHTER DE SCHERMEN VAN HET JOEGOSLAVIË TRIBUNAAL
door Kristof Clerix

Kristof Clerix kampeerde enkele dagen in Den Haag, bij het Joegoslavië-tribunaal. Hij zag Carla Del Ponte aan het werk, hoorde de stilte van Milosevic en keek uit naar de uitlevering van Mladic.

‘WIJ ZIJN GEEN NORMALE MENSEN’
door Behzad Yaghmaian
Jaarlijks migreren tienduizenden mensen uit het Oosten en het Zuiden naar de schijnbaar onuitputtelijke rijkdom van het Westen. In Embracing the Infidel beschrijft de Iraanse auteur Bezhad Yaghmaian de migranten die hij in Istanboel leert kennen als de volwaardige mensen die ze zijn: hoopvol, gedreven, maar ook teleurgesteld en moe. ‘De echte moeilijkheid van de tocht is een plek te vinden waar je een nieuw leven kan beginnen, waar je een kans krijgt, een mogelijkheid om te leven.’

SAM TOUZANI: ‘IK BEN EEN SLUIPSCHUTTER MET WOORDEN’
door Sara Frederix
De Berberse Brusselaar Sam Touzani is een man van twaalf stielen en dertien gelukken: standup-comedian, acteur, choreograaf, RTBF-presentator - ‘Ik was de eerste merguez op tv’.  In Vlaanderen toerde hij met de voorstellingen Gembloux over de vergeten Marokkaanse soldaten tijdens WOI en Allah Superstar. En tussen twee optredens door laat hij geen kans liggen om het Vlaams Belang aan te vallen of de Belgische en internationale politiek te becommentariëren.

WOUTER WORDT WAKKER
Wouter Deprez

“Een vreemde vraag vond ik het wel van MO*. Zeggen dat ik de afgelopen jaren veel interesse heb getoond voor de ruime buitenwereld is een zin met een lager waarheidsgehalte dan de bewering dat Rik Daems een fundamentalistische aanhanger is van de huwelijkstrouw. In de voorstellingen die ik tot nu toe gemaakt heb, zaten evenveel politieke standpunten als er diamanten zaten in de Kempense steenkoolmijnen…”

STIMULEER DE MIGRATIE, STOP DE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
Bijna 200 miljoen migranten stuurden vorig jaar via officiële weg 232 miljard dollar spaargeld naar het thuisfront. 167 miljard hiervan ging naar ontwikkelingslanden, dat is méér dan het dubbele van het totale bedrag aan ontwikkelingshulp. Voor steeds meer ontwikkelingslanden worden de remittances de belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten. Is het daarom niet beter de ontwikkelingshulp op te schorten en de migratie te stimuleren?

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift